OSLO: De siste dagene har diskusjonen om romfolk gått høyt i mediene, etter at en gruppe rumenske tiggere fra romfolket først slo leir utenfor Sofienbergkirken i Oslo, og nå nylig har etablert seg i et steinbrudd på Årvoll etter invitasjon fra en av tomtens eiere, skriver Aftenposten.no.

I avisenes kommentarfelter, på Facebook og andre steder er nettdebatten blitt svært hatsk og kynisk i tonen,som Aftenposten skrev om tidligere i dag.

«Spyl faenskapet på havet». «Undermennesker». «Rotter». «Spytt på dem». Slik omtales romfolk i Norge i juli 2012. ## — Ingen motsetning

Statsminister Jens Stoltenberg sier tirsdag til aftenposten.no at han synes debatten er skremmende.

— Noe av det vi ser bryter med fundamentale verdier, nemlig at alle mennesker har krav på respekt og verdighet, og at ingen skal dømmes fordi de tilhører en bestemt etnisk gruppe, sier statsministeren til Aftenposten.

Han understreker imidlertid at det skal stilles krav.

— Det er ingen motsetning mellom å vise respekt for menneskverdet og ta avstand fra angrep på dem som gruppe, og samtidig stille krav. Romfolk skal møte de samme kravene som andre, vi respekterer ikke kriminalitet, sier Stoltenberg.

Minner om verdiene fra 22. juli

Mange har reagert på at det er en så hatsk tone i debatten om romfolk så kort tid før ettårsdagen for 22. juli. Etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli i fjor, ble den norske toleransen og respekten fremhevet av mange.

Rosetogene som så tydelig markerte avstand fra terroristens synspunkter og et sterkt samhold i befolkningen, gikk verden over.

Ett år senere minner Jens Stoltenberg igjen om de verdiene nordmenn slo ring om da:

— Det er fullt mulig å formidle disse kravene, respekten for norsk lov, respekten for at norske velferdsytelser ikke er milde gaver vi gir til alle som kommer til vårt land – og samtidig være veldig tydelige på at en del av det vi nå ser at ordbruk, av hatske ytringer, av stempling av hele befolkningsgrupper, er i strid med viktige verdier vi har slått ring om etter 22. juli, sier han.

- Viser ikke romsaken at evnen til å se enkeltmennesker og ikke bare grupper at dette ikke er blitt så mye bedre etter 22. juli?

— Den viser hvor viktig det er at vi tar med oss akkurat den lærdommen. Det er enkeltmennesker vi alltid skal forholde oss til – vi skal stille opp for menneskeverdet uansett hvilken gruppe folk tilhører, sier statsministeren.