— Innbruddene virker mer planlagte enn før, og vi har hatt problemer med gjenger fra Øst-Europa som gjør raid. Vi ser sjeldnere at narkomane bryter seg inn og roter gjennom boligen, sier Ola Brekken, politioverbetjent ved kriminalavdelingen i Asker og Bærum politidistrikt.

Han sier at eneboliger i etablerte villastrøk er mest utsatt, og at tyvene gjerne forbereder seg godt.

— Vi får meldinger om at utlendinger står og fotograferer boliger, og det kan være tegn på at de rekognoserer. Tyvene forbereder seg nok mer enn vi er klar over. Vi anbefaler folk om å passe på, også naboens hus, sier Brekken.

Målbevisste tyver

Når tyvene først kommer seg inn, er de bevisste på hva de leter etter.

— De er på jakt etter dyre smykker, bærbar pc, Ipad og telefon – ting som lett kan legges i lommen eller en liten bag.

Tall fra politiet viser at tyveri fra villa og kjøretøy gikk ned med 4,1 prosent de første fire månedene i 2013. - Så langt i år har vi ikke sett bølger av innbrudd, men det pleier å være litt økning i sommermånedene, sier Brekken.

Skal du på ferie, anbefaler han å alliere deg med naboen.

— Det handler om ikke å vise så tydelig at du er bortreist. Sørg for at plenen ikke er gjengrodd og at søppelkassen ikke er tom, sier Brekken.

Slår til når du sover

Politioverbetjenten advarer mot å tro at innbruddstyvene bare slår til når du selv er på ferie.

— Tyvene tenker at når folk er hjemme, er også verdisakene hjemme. De kommer seg inn gjennom åpne dører og vinduer og lister seg stille rundt og tar med seg verdisaker – inkludert bilnøklene som mange av oss oppbevarer like ved utgangsdøra, sier Brekken.

Han oppfordrer folk til å ta enkle forholdsregler.

— Gå gjennom boligen og sjekk at dører og vinduer er lukket før du legger deg, tipser han.

Folk har store verdier

Tall fra Finans Norge viser at forsikringsselskapene i fjor mottok 17.300 anmeldelser for simple og grove tyverier fra bolig og fritidsbolig. Det var en økning fra året før.

— Nordmenn har stadig større verdier i boligene sine. Det høye norske velstandsnivået er fristende for organiserte kriminelle fra Øst-Europa, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Spaner i lang tid

I fjor betalte forsikringsselskapene 516 millioner kroner i erstatninger etter boliginnbrudd.

Selv om selskapene så langt i år har mottatt færre anmeldelser, er Neverdal er usikker på om utviklingen vil fortsette utover året.

— Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til, og det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere. Det er all grunn til å være på vakt og sikre boligen godt, sier Neverdal.

Slik lurer du tyvene

1. Ikke annonser at du er bortreist. Ikke legg ut informasjon på Facebook eller Twitter om at du er på ferie. Husk at tyvene også er på sosiale medier.

2. Lat som om du er hjemme: La gjerne kaffekoppen stå igjen på bordet når du drar, og legg gjerne noen leker utover gulvet. Be gjerne naboen om å legge litt søppel i søppelkassen.

3. Unngå full postkasse: Stopp eller omadresser posten og avisen mens du er på ferie. Ring 81000710, gå inn på www.posten.no, eller fylle ut en blankett på postkontoret.

4. Dropp telefonsvareren: Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på svareren med beskjed om at du er på ferie. Sett heller telefonen over til mobilen eller til en bekjent.

5. Legg bort verdisakene: Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks.

6. Styr lys og lyd. En enkel klokkebryter kan slå av og på lyset og radioen når du er borte.

7. Lås den tomme garasjen. Gjem unna verktøy, redskap og stiger.

8. Monter doble dørlåser. Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører.

9. Installer godkjent alarm, som er koblet til alarmsentral. Merk vinduer og dører tydelig med at du er sikret med alarm.

10. Allier deg med naboen. Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie.

Tips: Hvis du først blir utsatt for innbrudd, kan det være vanskelig å huske alt du eier. Ta gjerne bilder av både verdigjenstandene dine og rommene i huset.

Kilder: Huseiernes landsforbund, Politiet og Finans Norge