SØGNE: — Det blir aldri borte, det vi sier ja til. Utviklingen går i retning av færre uberørte områder. Vi må se hver enkelt sak i det perspektivet, sa Yngvar Monstad (MDG) i onsdagens møte i plan- og miljøutvalget.

— Det er jo sånn at for hvert møte vi har hatt, har vi mindre ubebygd strandlinje igjen, påpekte han.

Fikk du med deg disse sakene?

På politikernes bord lå ni dispensasjonssøknader og to klager på tidligere avslag på dispensasjonssøknader.

Seks av dispensasjonssakene gjaldt bygging i strandsonen.

Denne hytta på Krossneset i Søgne viste seg å ha langt større bruksareal enn det kommunen hadde godkjent den for. Avviket ble oppdaget da eiendommen ble lagt ut for salg i fjor. Foto: Kjartan Bjelland

Temperaturen var på sitt høyeste da søknaden om å oppføre et båthus på Krossneset ble debattert. — Nå må vi snart begynne å verne litt om denne strandsonen vår. På naboeiendommen har de skutt seg inn i fjellet for å bygge noe tilsvarende. At forrige utvalg ga dispensasjon til det, er helt forkastelig, mente Knut Henriksen (Ap).

- Utrolig mye er vernet

— Rent generelt er utrolig mye i vår skjærgård vernet, mente Helge Reisvoll (H), som støttet Frp sitt forslag om å gi dispensasjon og si ja til båthuset.

Men det ble verneinteressene som vant, og med fem (Ap, V, KrF, MDG) mot fire (Frp, H) stemmer, ble det nei.

Nei ble det også til ekteparet med ei værutsatt hytte på Amfenes, som ønsket å bygge utestue.

Frp-politiker Bernt Daland (t.h.), som selv er bosatt på Borøya, måtte hjelpe til for å få fram riktig kartgrunnlag til en av sakene. T.v. fagleder Anne Marit Tønnesland, Torkjell Tofte (kommunalsjef teknisk sektor), utvalgsleder Paul Magne Lunde (Ap) og sekretær Tormod Dalane. Foto: Prestvold, Janne Birgitte

Tiltaket krevde dispensasjon fra formålet i kommuneplanen, fra kommuneplanens krav til utnyttelse, samt byggeforbudet i 100-metersbeltet. Høyres Helge Reisvoll mente ei utestue på 12 kvadratmeter var udramatisk, og fikk støtte fra Frp, men flertallet gikk imot.

— Sier vi ja her, blir bestemmelsene i planen vesentlig tilsidesatt, og det øker presedensfaren for hele kommunen, påpekte MDG-representant Yngvar Monstad.

Dispenserte fra ny reguleringsplan

Lengst tid brukte utvalget på søknaden fra et par som ville utvide fritidsboligen på Åros, bygge nytt bad og ettergodkjenne en gammel bod.

Administrasjonen rådet politikerne til å si nei til å bygge om denne hytta på Åros. T.v. den gamle hytta, til høyre er den nye tegnet inn. Søknaden krevde dispensasjon fra reguleringsplanens bestemmelser om utnyttelsesgrad. Foto: Møvik Byggtjenester AS

Søknaden krevde dispensasjon fra reguleringsplanens bestemmelser om utnyttelsesgrad. Administrasjonen rådet politikerne til å si nei, og viste til at med hytte, sjøbod og bod, er tomta allerede bebygd med over 30 kvadratmeter mer enn lovlig.Frp ville si ja, og viste til at tilbygget ikke medførte noen økning av den totale bygningsmassen.

Venstres Tone Pettersen var opptatt av at eierne skulle slippe å rive boden, som hadde stått der siden før 1976.

Det politiske flertallet gikk imot innstillingen fra admninistrasjonen, dermed kan paret bygge på hytta si med nytt bad, og slipper å rive en gammel bod på tomta. Foto: Møvik Byggtjenester AS

Utvalgsleder Paul Magne Lunde (Ap) minnet om at reguleringsplanen for området ble vedtatt så sent som i 2014. — Gir vi dispensasjon her, kakker vi hull i en helt fersk reguleringsplan. Det finnes vel knapt en plan som er mer gjennomarbeidet, mente Lunde.

Til slutt sto KrFs Allan Elle fram, og sa at han ville støtte Frp og Høyre. Dermed ble dispensasjonssøknaden vedtatt med fem (Frp, H, KrF) mot fire (V, Ap, MDG) stemmer.

Nei ble til ja etter klage

Utvalget omgjorde også en klagesak fra en familie som ønsker å bygge hytte på Trysnes.

I mars fikk familien avslag på ønsket om å bygge fritidsbolig i et område avsatt til jordbruk/skogbruk.

Avslaget var begrunnet i at det ikke er funnet sterke samfunnsmessige fordeler som taler for en dispensasjon.

Selv om de er uenige om politikk og retorikk, er det en gemyttlig tone mellom politikerne i plan- og miljøutvalget. F.v. Yngvar Monstad (MDG), Helge Reisvoll og Bodil Langenes (H), Bernt Daland og roy Stubstad (Frp) og Allan Elle (KrF). Foto: Prestvold, Janne Birgitte

Administrasjonen innstilte på å avvise klagen, men et forslag fra Høyre om å ta klagen til følge ble vedtatt med fem (H, KrF, Frp) mot fire (Ap, V, MDG) stemmer.En annen klagesak, om ei brygge på Åløya, ble avslått, og går dermed videre til fylkesmannen for endelig avgjørelse.

I alt ble det ja til fem dispensasjonssøknader, nei til tre, én sak ble trukket.