Obama valgkampens rikeste

Clinton: – USA kan utslette Iran fullstendig

Michael Moore erklærer støtte til Obama

PHILADELPHIA: Seieren tirsdag forsterker Clinton-leirens argument om at hun har størst sjanse til å slå republikaneren John McCain i presidentvalget i november.

– Vinden har snudd, og det er på grunn av dere, sa Clinton til jublende tilhengere etter at seieren var i havn.

– Noen hevdet jeg allerede hadde tapt, og ba meg gi opp. Men det amerikanske folket gir aldri opp, og de fortjener en president som heller ikke gir opp, sa Clinton, som hadde selskap av sin mann Bill og sin datter Chelsea.

Clinton fikk 55 prosent av stemmene mot 45 til Obama etter at de fleste stemmene var telt opp.

Obama eller Clinton? Barack Obama gratulerte Clinton med seieren og roste henne for å ha kjørt et «skrekkinnjagende løp».

Men han la til at valget i november ikke bare handler om å slå republikanerne, men også om hva slags demokratisk parti som skal komme til makten.

– Vi skal ikke bare spørre hvordan vi skal vinne, men også hvorfor, sa han.

Stor nok margin?

Det var på forhånd ventet at Clinton kom til å vinne i Pennsylvania, en stat med mange arbeiderklassevelgere. Spørsmålet nå blir om seieren er stor nok til å overbevise superdelegatene om at hun bør bli partiets presidentkandidat.

Clinton fikk størst oppslutning fra kvinner og hvite menn fra arbeiderklassen, fra lavtlønte og fagorganiserte. Mange av dem såkalte Reagan-demokrater. Dette er arbeiderklassevelgere som sympatiserer med demokratenes økonomiske politikk, og med republikanerne i sikkerhets— og moralspørsmål.

Obama vant klart i Philadelphia, og fikk ifølge valgdagsmålinger hele 92 prosent av de stemme fra svarte velgere.

Valgfeber

Den enorme oppmerksomheten rundt kampen mellom Obama og Clinton førte sammen med nydelig vårvær til stort frammøte ved valglokalene tirsdag. I sentrum av Philadelphia var valgfeberen tydelig til stede.

I et kryss ved Ritten Square Park sto Clinton og Obama-tilhengere på hver sin side av gaten og skrek slagord til hverandre: «Hillary! Hillary!» ”Yes, we can! Yes, we can!”

– Jeg stemmer Clinton på grunn av hennes erfaring. Og jeg vil ha Bill tilbake. Det skjer alltid noe rundt ham. Det er som en såpeopera. Han er bra for både komikerne og landet, sier Phil McGarrigan (60) iført Bill Clinton-maske til NTB.

– Hillary er en løgner!

Sammen med kona Betty kjører han rundt i en kabriolet med Obama- og Clinton-dukker i full størrelse i baksetet.

– Vi stemmer begge Clinton, men det viktigste er at folk bruker stemmeretten, sier ekteparet.

På andre siden av parken møter deres rake motsetning, Hillary-hateren Tina Blair.

– Skulle Clinton vinne nominasjonen, stemmer jeg på McCain! Jeg er imot Hillary. Jeg stoler ikke på henne, hun er en løgner. Jeg ville ikke ha vært i en livbåt med henne og Bill, folk dør rundt henne, sier 59 år gamle Blair.

Splittelse

Valgdagsmålingene fra tirsdagens valg viser også at bekymring for en splittelse av partiet er reell. To tredeler av Obamas tilhengere svarte at de ikke vil stemme på Clinton, og av Hillary-tilhengerne svarte kun halvparten at de vil stemme på rivalen Obama, melder CNN.

Valgdagsmålingene viser videre at flertallet av velgere som bestemte seg sent, stemte på Clinton, mens flertallet av nye demokratiske velgere foretrekker Obama.

Økonomi og Irak-krigen var som i mange andre delstater de to viktigste sakene. For velgere som mener økonomi viktigst, stemte 56 prosent på Hillary, mens 57 prosent av dem som mener Irak er viktigst stemte Obama.

De neste nominasjonsvalgene holdes i North Carolina og Indiana om to uker.