KRISTIANSAND: — Nå er det bare å kaste seg rundt og komme seg til Oslo, flirer Thomas Stanghelle. Komponisten som for tiden er bosatt i Kristiansand har nettopp fått vite at han er en av gjestene i fredagens «Nytt på nytt». Norges mest sette program auksjonerte bort de to gjesteplassene til inntekt for Blå Kors. Nå skal altså 31-åringen dele bord med Knut Nærum, Jon Almaas og Linn Skåber mens en million seere spiser taco og følger med via tv-skjermen.

— Jeg pleier å se på «Nytt på nytt». Programmet har mange gode poenger og treffende replikker, men at jeg skulle få sitte i en av stolene der hadde jeg aldri trodd, sier Stanghelle.

Originalt

Ideen til å legge inn bud fikk han og Atti Eikaas, daglig leder i Lindesnes Trekkspillklubb.

— Vi synes dette virket som en glimrende idé for å få trekkspillklubben i fokus på en original måte. Original markedsføring av denne typen er helt i trekkspillklubbens ånd.

Stanghelle har lenge kjempet for å få trekkspillmusikk inn i det nye operahuset i Bjørvika. For å vise at trekkspill kan betraktes som «finkultur» har han komponert en trekkspillopera for Lindesnes Trekkspillklubb. Denne hadde urpremière på Agder Teater i januar i år. Nå er drømmen at trekkspilloperaen – som har fått navnet «Viva la sogno» skal spilles inne i selve operahuset. Enn så lenge har den bare blitt fremført på operataket. Det skjedde i påsken og var ment som en demonstrasjon. Det dumme var bare at alle lederne for operaen var bortreist den dagen.

God tone

Thomas Stanghelle har derfor store planer om å benytte tiden i beste sendetid til å reklamere for Lindesnes Trekkspillklubb og trekkspilloperaen.

— På vegne av bygdeoriginalene i trekkspillklubben akter jeg fredag å slå et slag for at de kan slippe inn i operaen i Bjørvika. Jeg skal gjøre det klart at vi på langt nær har gitt opp, fastslår komponisten.

De 51.000 auksjonskronene kommer fra «trekkspilloperakassen» som Stanghelle selv kaller det. Nå er planen at trekkspillklubben med tid og stunder selger masse dvd-er og cd-er med trekkspilloperaen «Viva la sogno».

FAKTA om Thomas Stanghelle

Født og oppvokst på Nesodden, men bor nå i Kristiansand.

Er tenor og komponist.

Har laget operaen «Some Sunny Night» om Ketil Moe. Den ble blant annet fremført under åpningen av Paralympics i Beijing.

Er mannen bak trekkspilloperaen «Viva la sogno» — lenge leve drømmen – som er komponert for Lindesnes Trekkspillklubb.

Jobber hardt for å fremføre «Viva la Sogno» i operaen i Bjørvika.

Deltar i panelet på «Nytt på nytt» fredag kveld.