Målestasjonene ligger til fjells, havs og ved kysten, i sør og i nord, og de viser at temperaturen har økt flere steder i landet etter årtusenskiftet.– Dette passer med den globale trenden, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimadivisjonen hos Meteorologisk institutt til Vårt Land.

Aldri har det vært målt så høye gjennomsnittstemperaturer i Norge som på 2000-tallet. Mens fastlandet stort sett ligger mellom 1-1,5 grad over normalen, som er snittemperaturen målt mellom 1960 og 1990, har økningen vært størst nord i landet. På flyplassen ved Longyearbyen på Svalbard har det de siste 30 årene blitt 3 grader varmere. Over halvparten av stigningen har skjedd siden 1990-tallet.

Kristiansen mener det er ganske sikkert at temperaturøkningen har sammenheng med menneskelig påvirkning. Han forklarer den store økningen på Svalbard slik:

– Når isen smelter vil mer sol bli absorbert av havet i stedet for å bli reflektert av isen. Det akselererer temperaturen. I tillegg har varmt vann presset seg opp i Nordishavet, sier han.

Temperaturøkningen vil med denne teorien fortsette i årene fremover, og Arktis vil merke det mest.

På fastlandet hadde Lindesnes, det sørligste fastlandspunktet i Norge, den største økningen på 1,5 grader.

– Det kan være tilfeldig, eller så kan det være at det kommer mer varmt vann fra Nordsjøen, sier Kristiansen. (©NTB)