KABUL: Dagblad-journalist Carsten Thomassen (38) døde mandag kveld av skadene han ble påført i mandagens angrep, som til sammen krevde sju menneskeliv. En mannlig ansatt i Utenriksdepartementet ble alvorlig såret i angrepet, men utenriksminister Støre (Ap) slapp uskadd fra det.

Thomassen ble fraktet til et tsjekkisk feltsykehus ved den internasjonale flyplassen etter angrepet, men livet sto ikke til å redde.

— Støre målet

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa seg mandag kveld sikker på at angrepet var rettet mot Støre, uten å opplyse hvor han hadde denne opplysningen fra.

— Jeg er lettet over at Støre ikke ble såret. De som gjør slikt, bryr seg ikke om hvem eller hva de rammer. Dette er en alvorlig forbrytelse mot menneskeheten, sa Ban.

Norge er tidligere nevnt av terrornettverket al-Qaida som angrepsmål på grunn av bidraget til NATO-styrken i Afghanistan, men det er ikke kommet trusler den siste tiden myndighetene har vurdert som alvorlige, skriver AP.

- Ingen informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier til NTB at norske myndigheter ikke har fått informasjon om at Støre var målet for angrepet. Han vil derfor ikke uttale seg om Bans kommentar.

— Men vi vet at det har vært målrettede angrep på norske styrker i Afghanistan før, og vi vet at norsk personell og norske interesser er et mål for terror, sier Stoltenberg.

Jonas Gahr Støre har fått beskjed om at PST og deres kontakter foreløpig konkluderer med at angrepet ikke var rettet mot ham.

— Jeg har intet grunnlag for å si at dette var et angrep direkte rettet mot meg, sier Støre til Aftenposten.no.

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) synes FNs generalsekretær konkluderer for tidlig. Han understreker at alle representanter fra verdenssamfunnet som støtter Afghanistans regjering, kan være mål for Taliban.

Ifølge Aftenposten kommer Støre til å reise hjem til Norge tirsdag ettermiddag med den chartrede jet-flyet som han brukte på reisen til Afghanistan.

Dramatiske minutter

Støre var selv i kjelleren på Serena hotell i den afghanske hovedstaden for å holde et møte da angrepet skjedde. Han forteller om svært dramatiske minutter.

— Vi hadde akkurat startet møtet med den afghanske menneskerettighetskommisjonen da vi hørte skyting og flere eksplosjoner. Vi lå stille i ti minutter før to av våre sikkerhetsvakter foretok en væpnet evakuering, forteller Støre til VG Nett.

Det skal ha vært fire ytterliggående islamister som gikk til angrep mot luksushotellet. En selvmordsbomber sprengte seg i luften, mens tre andre kastet håndgranater og løsnet skudd, sier Talibans talsmann Zabiullah Mujahid.

På nært hold

En rekke norske journalister opplevde dramaet på nært hold. Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum ble selv beskutt, men unngikk å bli truffet. Flere norske journalister måtte gi kolleger førstehjelp etter det dramatiske angrepet. Solum forteller at angriperne var forkledd i regjeringsuniformer.

— Det er nokså kaotisk her nå, dette er ikke særlig hyggelig. Han som skjøt etter meg, var enten en ANA-soldat eller en ANP-soldat, sa Lysberg Solum til NTB rett etter hendelsen.

ANA er den nasjonale hæren i Afghanistan, mens ANP er politiet. Flere ganger tidligere skjedd er deres uniformer stjålet og brukt i angrep fra opprørere.

Zemarai Bashary, det afghanske innenriksdepartementets talsperson, sier myndighetene ikke er sikre på om det kun var angriperne som skjøt, eller om også afghanske soldater løsnet skudd inne på hotellet.

Kaos

Pistolhylser og glasskår lå strødd etter angrepet, og det var blodspor etter sårede personer som var blitt dratt bortover. Øyenvitner forteller om kaotiske tilstander.

— Det var blod på gulvet helt fram til kjøkkenet. Det var veldig mye blod i resepsjonen, og det lå hylser utenfor, sier Suzanne Griffin i amerikanske Redd Barna til Reuters.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og de andre norske er evakuert fra hotellet som ble angrepet. UD beslutter tirsdag morgen om Støre skal fortsette på sitt opprinnelig program i Kabul, eller om han skal reise hjem. Det er totalt 21 personer i den norske delegasjonen.

Angrepet mot hotell Serena i Kabul kommer ikke til å endre norsk Afghanistan-politikk, fastslo statsminister Stoltenberg mandag kveld.

Dagblad-journalist drept i Kabul

Journalister i sorg

Taliban: — Støre var ikke målet

Støre besøker skadede nordmenn i Afghanistan

Dramatisk angrep mot nordmenn i Kabul