Jan Fredrik Karlsen er mentor for de fire «X Factor»-finalistene over 25 år. Han har i samråd med deltakerne kommet fram til hvilke låter de skal synge i kveldens program.

— I låtvalget tar jeg utgangspunkt i hva deltakerne selv vil gjøre, og hva de er flinkest på. Både de og jeg kommer med forslag, og så tester vi ut ulike låter for å finne ut hva som passer best til deltakernes stemmer og uttrykk, forklarer Karlsen.

- Morsomt låtvalg

Indiskfødte Chand Torsvik (27) fra Spillum i Namsos, som har blitt trønderrockens nye ansikt, har tidligere smeltet både dommerne og publikums hjerter med sin egenkomponerte låt «Diamanten». I kveld får han prøve seg på låten «Æ E Trønder Æ» av bandet Prudence med blant andre Åge Aleksandersen. Jan Fredrik Karlsen synes det er et morsomt låtvalg.

— Det er gøy at indiske Chand, som er den mest trønderske jeg har møtt, skal synge «Æ E Trønder Æ». Han har en varme og en humor som publikum har vist at de setter pris på, og dennen låta passer godt til den han er. Dessuten er det jo en dødfet, gammel klassiker, sier Karlsen.

Karlsen forteller at han synes Chand er den som skiller seg mest ut av alle de elleve gjenværende finalistene.

- Hyllest til sine hjemsteder

Mens Chand skal fremføre en sang av et Namsosband, skal Tommy Fredvang (27) synge «Me To Går Alltid Aleina» av Mods, som kommer fra hans hjemby Stavanger.

— Sangene blir som en hyllest til guttenes hjemsteder. Det var ikke nødvendig at de skulle synge disse låtene, men jeg synes det er en artig vri, sier Karlsen.

Han mener Tommy kommer til å overbevise med Mods-låten.

— Tommy har en karakteristisk stemme med særpreg som kler denne rolige låten. Han har alltid en solid fremføring, og det blir fint å høre ham synge på norsk for første gang i X-factor, sier han.

Krevende låt til Mari

De to jentene i Karlsens gruppe skal fremføre sanger på norsk i kveld. Mari Lorentzen (25) fra Tvedestrand skal gjøre sin versjon av Bon Jovis «Livin' On A Prayer». Hun har ifølge Karlsen fått den mest krevende låten.

— Hun skal gjøre en akustisk versjon av låten som er annerledes og roligere enn originalen, og dermed er den krevende. Jeg har valgt denne låten til henne fordi jeg vil at den kraftige gode stemmen hennes skal komme bedre fram, forklarer han.

Gladlåt til Stine Terese

Stine Terese Tinker Julseth (25) fra Stavanger overrasket forrige uke med sin helt egne versjon av Lady Gagas «Poker Face». I kveld skal hun fremføre en låt hun ifølge Jan Fredrik Karlsen er mer trygg på, og som hun har sunget flere ganger, nemlig «I Want You Back» med Jackson 5. — Denne gladlåten passer godt til Stine Terese. Den lille jenta har en kraftig stemme med en soulaktig signatur som kommer fram på denne låten, sier Karlsen.

Han understreker at alle deltakerne har fått låter som krever litt ekstra for at de skal lykkes i kveld.

— De må hente fram det ytterste de har, og levere hundre prosent, sier han.

Han har en god følelse foran kvelden.

Konkurranseinstinkt

De elleve gjenværende deltakerne skal i ilden klokken 20.00 i kveld. De to som får færrest stemmer av publikum må fremføre sangen sin på nytt, og så velger dommerne hvem som skal ut.

Jan Fredrik Karslen forteller at han merker konkurransen med de to andre dommerne Mira Craig og Peter Peters, og ønsker ikke at noen av hans deltakere skal ryke ut.

— Jeg får konkurranseinstinkt og vil fighte for de jeg har jobbet med og har tro på, sier han.

Han påpeker at han likevel legger vekt på på hva publikum mener i utstemmingen, i tillegg til deltakernes potensial.

Sjekk hva alle deltakerne skal synge her.

Foto: TV2
Jan Fredrik Karlsen synes det er morsomt at Chand Torsvik skal synge «Æ E Trønder Æ» av Prudence.
Stine Terese Tinker Julseth synger gladlåten «I Want You Back» med Jackson 5.