Det har vært mye sjau omkring hvor Rockheim, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, skulle plasseres, og til slutt vant det gamle mellageret på Brattøra i Trondheim. Senteret skulle opprinnelig åpne for publikum i slutten av august, men blir ikke ferdig i tide. Noen ny åpningsdato er ennå ikke satt.

Det som imidlertid er klart, er at den store «boksen» på toppen av det gamle mellageret skal dekoreres på en helt spesiell måte, nemlig med norske platecover. Ideen til dette startet på kulturminister Trond Giskes kontor, sier Rockheims spesialrådgiver for strategi og kommunikasjon, Arnfinn Bjerkestrand.

HER: Norske platecovere skal smykke ut topp-boksen på Rockheim. (Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen)

– Boksen skal dekoreres med de beste norske plateomslagene gjennom tidene. Jeg er veldig fan av norske omslag. Vi er best i Europa på dette, mener Bjerkestrand.

Giske-favoritt

– Jeg har snakket mer med Giske om dette, og han oppfordrer hele landet til å engasjere seg. Han har også lovet å røpe sine favorittomslag underveis i kåringen.

Bjerkestrand forklarer hvorfor han vil ha platecover på rockemuseet.

– De følelsene og opplevelsene et godt plateomslag gir kjøperen, er det vi ønsker å ha på fasaden. Som kulturuttrykk har plateomslag nok vært noe underkjent. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Arnfinn Bjerkestrand.

Giske har ikke avslørt favoritten sin ennå, men folket har stemt fram sine egne favoritter.

a-ha pekte seg tidlig ut som en vinner med «Hunting High and Low», og «Materialtretthet» med The Aller Værste! har vært trygt i toppen av listene mesteparten av tiden. Det samme har Kaizers «Ompa til du dør», og Motorpsychos «Timothy's Monster».

Inn og ut

deLillos var også lenge en bankers, men måtte overraskende nok ut av topp ti med sin «Suser avgårde». Inn kom et annet Oslo-band, Junipher Green fra 60-tallet, seilende med «Friendship», og er for øyebliket akkurat over topp ti-terskelen.

Thomas Dybdahl var også pent plassert lenge, men måtte som deLillos ut av listen.

De gamle er eldst

Det er mange gamle band representert på den foreløpige listen. The aller værste, De press, The Pussycats, Jokke & Valentinerne, Vømmøl Spellemannslag og Junipher Green. Fem av ti på topp ti-listen er alstå fra 60— og 70-tallet.

Betyr det at vi laget bedre cover før? Eller betyr det at det er de gamle som har stemt fram sine gamle slagere?

Tja, det kommer vi tilbake tili neste runde.

Det er fortsatt mulig å stemme på coverne. Foreløpig ser resultatlisten slik ut:

10 beste cover per 1. august:

  • a-ha «Hunting High and Low»

  • Motorpsycho «Timothy's monster»

  • The Aller Værste! «Materialtretthet»

  • De press «Block to block»

  • Kaizers Orchestra «Ompa til du dør»

  • The Pussycats «Mrrr Mrrr»

  • Jokke & Valentinerne «Frelst»

  • TNT «Intuition»

  • Vømmøl Spellemannslag «Vømlingen»

  • Junipher Greene «Friendship»