Dommen i Nord-Troms tingrett er i tråd med påstanden fra aktor, førstestatsadvokat Ole B. Sæverud. Retten har kommet fram til at 39-åringen er strafferettslig ansvarlig for drapene, og at han knivdrepte i en psykose utløst av hasj.Retten finner ingen formildende omstendigheter rundt drapshandlingene som ifølge dommen «er begått med stor brutalitet og kraft, og fremstår som totalt uforståelige. »

Kjernespørsmålet i saken har ikke vært om 39-åringen drepte eller ikke, men om han var strafferettslig ansvarlig for sine handlinger. Retten støtter seg på de rettspsykiatrisk sakkyndige når de finner at 39-åringen var psykotisk i medisinsk, men ikke i juridisk forstand. Han må svare for sine handlinger fordi psykosen ble utløst av hasjbruk.

39-åringen nekter for å ha brukt hasj før han drepte, og hevdet at han led av en underliggende langvarig psykose. De rettspsykiatrisk sakkyndige mener at psykosen var rusutløst og at 39-åringen ved en rekke anledninger rett etter drapene og i rettssaken simulerte psykose.

39-åringen anket dommen på stedet, fordi han mener han også i juridisk forstand var psykotisk da han drepte. Saken er allerede berammet for Hålogaland lagmannsrett 18.-24. november. (©NTB)