NIKOSIA: Flyet fra EgyptAir hadde nettopp tatt av fra Alexandria da det tirsdag morgen ble kapret av en mann som hevdet å ha en bombe.

SISTE: Mannen som kapret et EgyptAir-fly og tvang det ned på Kypros, er pågrepet, opplyser kypriotiske myndigheter.

En egyptisk regjeringstalsmann og statlige egyptiske medier har identifisert kapreren som egypteren Ibrahim Abdel Tawwab Samaha, en veterinærprofessor ved universitetet i Alexandria.

Utenriksdepartementet på Kypros navngir imidlertid i en twittermelding kapreren som Seif Eldin Mustafa.

Kastet ut brev

Kypriotisk kringkasting (CYBC) meldte først at det trolig lå personlige motiver bak kapringen, og viste til at Samahas ekskone er bosatt på Kypros.

Etter at flyet landet i Larnaka kastet han ifølge øyenvitner et brev ut av flyet og ba om at det måtte leveres til ekskona. Han skal også ha bedt om asyl på Kypros.

– Denne kapringen er ikke terrorrelatert, slo Kypros' president Nikos Anastasiades fast under en pressekonferanse.

Noen timer senere meldte imidlertid CYBC at kapreren krever løslatelse av kvinner som sitter fengslet i Egypt.

Bombebelte

Ifølge det egyptiske luftfartsdepartementet reiste kapreren seg kort tid etter avgang fra Alexandria fra sete K38 og hevdet å ha sprengstoff festet til kroppen. Deretter tvang han flykapteinen til å endre kurs og fly til Larnaka.

Ifølge en talsmann for egyptiske myndigheter, Hossam al-Queish, krevde kapreren først å bli fløyet til Istanbul, men ombestemte seg da kapteinen sa at flyet ikke hadde nok drivstoff til dette.

Flyet landet på Larnaka International Airport klokka 8.46 og at kapreren ba politiet om å holde avstand.

Uklart antall

Meldingene om hvor mange som befant seg om bord i det kaprede flyet varierer, men ifølge sjefen for flyplassen i Alexandria var det 26 utlendinger blant passasjerene.

Ifølge Hossni Hassan var det åtte amerikanere, fire briter, fire nederlendere, to belgiere, en franskmann, en italiener, to grekere og en syrer blant utlendingene. Nasjonaliteten til de resterende tre er ikke kjent.

– Vi har mottatt foreløpig informasjon som tilsier at det ikke skal ha vært nordmenn om bord i flyet, sier pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Etter landingen i Larnaka ga kapreren kvinner og barn av egyptisk opprinnelse lov til å forlate flyet, og i 9.30-tiden norsk tid meldte EgyptAir i en Twitter-melding at alle passasjerene, med unntak av fire utenlandske statsborgere og mannskapet på sju, var frigitt og ute av flyet.

Egypts luftfartsminister Sherif Fathy opplyste senere at det bare var sju mennesker igjen på flyet, tre av dem passasjerer, samt kapteinen, annenflygeren, en flyvertinne og en sikkerhetsvakt. Nasjonaliteten til de tre passasjerene er ikke kjent.

Mange kapringer

All trafikk til og fra Larnaka International Airport er stanset og innkommende fly til Kypros blir nå omdirigert til Paphos-flyplassen.

Flyplassen i Larnaka er ikke ukjent med kapringer. På 1970— og 80-tallet ble en rekke kaprede fly tvunget til å lande der.

Forholdet mellom Egypt og Kypros fikk en knekk i 1978, da egyptiske kommandosoldater gjorde et mislykket forsøk på å storme et kapret fly i Larnaka.

I 1988 ble to gisler drept om bord i et kuwaitisk fly under en mellomlanding på flyplassen. Flyet ble kapret på vei fra Bangkok til Kuwait.

IS-gruppe

Sikkerheten ved egyptiske flyplasser ble betydelig skjerpet etter at et russisk charterfly på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg styrtet på Sinaihalvøya 31. oktober 2015. Alle de 224 om bord omkom.

Gruppen Sinai-provinsen, som IS anerkjenner som sin gren i Egypt, påtok seg ansvaret og hevdet at de hadde smuglet en bombe inn på flyet.

Russland og flere vestlige etterretningstjenester konkluderte også med at flyet styrtet som følge av en bombe.