I gruppespillet dominerte Portugal ballbesittelse mot alle sine motstandere: 66 prosent mot Island, 59 prosent mot både Østerrike og Ungarn. Men det ble ikke en eneste seier, selv om Portugal var overlegen også i andre offensive kategorier.

Foran kampen mot sterke Kroatia i åttedelsfinalen endret Santos strategi. Han satte opp et lag som var egnet til å gjøre det ubehagelig for motstanderen framfor å skape noe selv. Et portugisisk lag som hadde 59-17 i avslutninger i sine tre første kamper hadde 41 prosent ballbesittelse og 5-17 i avslutninger, men vant kampen 1-0 etter ekstraomganger.

Cristiano Ronaldo, som hadde 34 avslutningsforsøk på de tre første kampene, ofret seg for laget i en heller defensiv rolle på kanten, og han hadde bare ett avslutningsforsøk. Det ble assist til vinnermålet.

Er det en ting EM har vist, så er det at ballbesittelse i seg selv ikke er en suksessfaktor. Frankrike hadde klart overtak i ballbesittelse i fire av sine seks kamper på veien mot finalen, men sto for sin største prestasjon med 35 prosent besittelse mot Tyskland i semifinalen.

I de to siste cupkampene har Portugal vært tilbake som vinner av avslutningsstatistikken, men begge ganger har det defensive fått prioritet, og både Polen og Wales fikk ha ballen mest (begge 54 prosent). (©NTB)