- En ny storkommune rundt Kristiansand vil få storbytillegg på linje med de fire andre største byene i Norge, sa kommunalminister Jan Tore Sanner. Fra v. Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap), Kristiansands ordfører Harald Furre (H), Songdalens ordfører Johnny Greibesland og Birkenes-ordfører Anders Christiansen. Foto: Kjartan Bjelland
-Fædrelandsvennens ringerunde blant formannskapsmedlemmene viser at det er stor usikkerhet rundt om i kommunene, sa Songdalens ordfører Johnny Greibesland til kommunalministeren. Foto: Kjartan Bjelland
sanner00008.jpg Foto: Kjartan Bjelland
sanner00007.jpg Foto: Kjartan Bjelland
sanner00004.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Det var de to konkrete løftene kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) avla da han tirsdag formiddag møtte politikere, rådmenn og ansatte fra de fem K5-kommunene på Kilden i Kristiansand.

— Det er ingen tvil om at storbytillegg kombinert med fordeler i det nye inntektssystemet vil bety et løft for den nye kommunen, og sikre en god og forutsigbar økonomi, sier Sanner til Fædrelandsvennen.

- En ny storkommune rundt Kristiansand vil få storbytillegg på linje med de fire andre største byene i Norge, sa kommunalminister Jan Tore Sanner. Fra v. Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap), Kristiansands ordfører Harald Furre (H), Songdalens ordfører Johnny Greibesland og Birkenes-ordfører Anders Christiansen. Foto: Kjartan Bjelland

Dersom Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen velger å slå seg sammen, er det nå klart at kommunen med drøyt 120.000 innbyggere blir stor nok til å kvalifisere for storbytillegg opp mot 50 millioner kroner i året.

150 millioner ekstra

Sanner selv vil ikke love et beløp nå, men K5-aktørene har regnet seg fram til det sannsynlige beløpet basert på hva de fire andre får i dag, og pengene blir ikke øremerket spesielle formål.

— Det betyr at vi får mer til velferd, mer til skole, eldreomsorg og kultur, sier en svært fornøyd Kristiansand-ordfører Harald Furre (H). I tillegg anslår K5 at det nye inntekstsystemet gir de fem en gevinst på 100 millioner årlig, slik at det kan bli 150 millioner ekstra å rutte med.

-Fædrelandsvennens ringerunde blant formannskapsmedlemmene viser at det er stor usikkerhet rundt om i kommunene, sa Songdalens ordfører Johnny Greibesland til kommunalministeren. Foto: Kjartan Bjelland

Men om Nye Kristiansand blir storbykommune, er det fortsatt plass til Lillesand som egen by, noe Lillesand-politiker Einar Holmer-Hoven (H) sådde tvil om denne uken:— Både Kristiansand og Lillesand kan fortsatt være byer. Vi har det samme i for eksempel Larvik kommune der både Larvik og Stavern er egne byer, sier Sanner til Fædrelandsvennen.

— Dette er noe som bestemmes lokalt. Det viktigste er å skape en ny kommune som utgjør hverdagsregionen der vi lever våre liv, og som kan levere gode velferdstjenester og ha sterke kompetansemiljøer, sier Sanner.

- Reformen går ikke over

Han mener det at svært mange bor i en kommune, arbeider i en annen, handler i en tredje og har foreldre på sykehjem i en fjerde, har gjort tiden overmoden for en reform.

— Kommunereformen går ikke over, og den vil bli gjennomført uavhengig av hvem som sitter i regjering. Den gjennomføres heller ikke for å forandre Norge, men fordi Norge er forandret, sa Sanner til K5-aktørene som denne uken skal skru sammen en felles intensjonsavtale på et forhandlingsmøte i Lillesand.

Modellen med nærdemokrati som den legger opp til, har vakt statsrådens interesse, og han sa til Fædrelandsvennen lørdag at det kan bli en modell for andre storbyer der prosessen foreløpig går tregt.

- Ikke mer byråkrati

— Jeg tror mange har misforstått, og tror vi skal ha bydelsadministrasjoner etter modell fra Oslo. Det er ikke meningen. Alle store, overordnede planer og beslutninger må tas sentralt om vi skal få ut de gevinstene vi ønsker, og bydelene skal ikke ha egne saksbehandlere. Men det store kommunestyret trenger ikke bestemme takvinklene i Høllen, eller tildelinger til lag og foreninger, presiserte Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap).

Jan Tore Sanner lyttet interessert, og poengterte at det inntektssystemet som vil differensiere basistilskuddet til kommunene nettopp har til hensikt å redusere byråkratiet:

— I dag får alle kommuner 13 millioner kroner i året uavhengig av størrelse, og dette er penger som skal gå til administrasjon. Hvis små kommuner frivillig ønsker å stå alene, er det ingen grunn til at de skal overkompenseres i form av dekning til administrative utgifter, sa han.

Men dersom K5-kommunene ønsker å slå seg sammen, lover han at de får beholde dagens basistilskudd de neste 15 årene, med nedtrapping de påfølgende fem.

Må flytte til Vest-Agder

Dersom Lillesand og Birkenes går med i Stor-Kristiansand, vil de også skifte fylke og bli liggende i Vest-Agder. Det bekrefter statsråd Jan Tore Sanner overfor Fædrelandsvennen.

— I første omgang vil den nye kommunen bli liggende i Vest-Agder, men det er bare inntil vi ser hva en regionreform vil bety, sier han.

— Min klare melding til lokalpolitikerne er at de overhodet ikke skal tenke på fylkesgrenser når de planlegger kommunesammenslåinger, presiserer han.

— Det er bred enighet på Stortinget om at det er nødvendig med en regionreform, sier Sanner, som var den ministeren som for et drøyt år siden bestemte å slå sammen fylkesmannsembetene i Aust- og Vest-Agder. Han har også bedt alle fylker å starte "nabosamtaler", noe som hittil har resultert i at Nord- og Sør-Trøndelag allerede i vår kan bli enige om ett trønderfylke.

- Ta makten tilbake

— Den reelle makten sitter ikke lenger i bystyret i Lillesand. Den ønsker jeg nå å ta inn igjen i bystyret i en stor kommune!

Det sa Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) på møtet med Jan Tore Sanner.

Både Sanner og ordførerne pekte på det som de mener er et stort demokratisk problem i dag, nemlig at kommunene er helt avhengige av felles tjenester som nå er lagt inn i interkommunale selskaper (IKS) uten folkevalgt kontroll.

— Å flytte oppgavene fra IKS-ene tilbake til kommunestyrene er å styrke lokaldemokratiet, sa Sanner.

Både statsråden og ordførerne innrømmet at det er en stor utfordring å få formidlet dette budskapet i debatten om kommunereformen.

— IKS er ikke noe som skaper hjertebank hos innbyggerne, sa Harald Furre.