Er det ikke rart med musikk? Hvordan en sang kan få deg til å huske steder, mennesker og lukter? Hvordan en sang kan få deg i sommerferiemodus fra første strofe?

Som Postgirobyggets «Idyll» . Den har blitt spilt på radio og norske sommerfester hvert år siden den kom ut i 1996. Og det er kanskje ikke så rart når den begynner med disse strofene: «Det var solnedgang. Det var latter det var sang. Det var sommerfri. Det var sjø og magi». Hvem tenker vel ikke da på båtturer i sene nattetimer i skjærgården? Andre låter er kanskje ikke så innlysende at de skal minne deg om sommer . For årstiden nevnes ikke, låten har bare det gode sommerlige soundet. Det er den låten du dansa skikkelig mye til en sommer. Det er den låten du hørte på da du ble skikkelig forelska. Den låten du hørte på for å slappe av etter en hektisk dag på jobben. Den låten som gikk på repeat hele sommeren, bare fordi du fikk den helt på hjernen.

Vi har alle våre favoritter. Vi har spurt et knippe sørlandsartister om å komme med sin anbefalte sommerlåt. Kanskje oppdager du din neste sommerfavoritt?

askilholm7.jpg

Askil Holm: «The Boys of Summer» med Don Henley og Mike Campbell— Dette er en kjærlighetstekst med mørke undertoner og en fantastisk melodi. Den fremkaller gode bilder fra ungdomstida i Namsos, og gode minner fra turneene sammen med Lind, Nilsen og Fuentes. En perfekt sommerlåt.

rebekkal.jpg

Rebekka B. Maeland: «Turn Your Lights Down Low» med Lauryn Hill og Bob Marley— Dette er sommerlåten som garantert får deg i stemning. Jeg er ikke så fan av varme sommerdager, bare av varme, lange sommerkvelder med stearinlys med masse god mat og drikke.

ERLEND_004.jpg

Erlend Ropstad: «Big Dipper» av Cracker— Jeg spilte support for dem en gang. Da de spilte denne låten, ble jeg frelst. På ordentlig. Jeg følte meg ren og hel, etter jeg hadde grått litt. Jeg er en rastløs fyr, men denne låten drar ned pulsen min til rimelig skjærgårdstempo. Anbefales til en tørr hvitvin.

Charlotte_henv2_2.jpg

Charlotte Qvale: «Bitter Sweet Symphony» til The Verve— Da jeg var teaterskolestudent i København, spilte jeg i band i Hestetroa i Mandal om sommeren. Vi avsluttet hver konsert med å la stryker-riffet til «Bitter Sweet Symphony». Det er kanskje ikke en typisk sommerlåt, men for meg ble det utvilsomt en av de låtene som fremkaller sommeren selv på de kaldeste dagene.

Thom_Hell_01.jpg

Thom Hell: «A Lady of a Certain Age» av Divine Comedy— Det er en av verdens flotteste låter, og jeg hørt på den i hele sommer!

Tini (foto Stian Andersen).jpg.jpeg

Tini: «A Sky Full of Stars» til Coldplay— Jeg var akkurat på konsert med Coldplay, og det gir meg en forsterket tilknytning til låta. Det er en sang som får meg til å ville synge med og danse, og er alltid en hit om sommeren for meg.

Sara_Arash3.jpg

Arash Safartabar: «Papaoutai» til Stromae— Det er bare en utrolig deilig låt. Skikkelig bra gjennomført. Megapluss at konseptet i videoen også er bra. Egentlig så synes jeg at hele «Racine Carée»-albumet er bra.

Tom Hugo 4.jpg

Tom Hugo: «Here Comes the Sun» av The Beatles— Dette er en klassiker som det er vanskeig å ikke bli i godt humør av. Det er en perfekt liten låt man kan sette på om morgenen for å hylle en solskinnsdag.

Stein Roger Sordal Foto: EVA MYKLEBUST

Stein Roger Sordal: «Who's Gonna Ride Your Wild Horses» av U2— Dette er egentlig en helårslåt, men jeg hører litt mer på den i varmen. Stadionrock og godt driv!

pålrake.jpg

Pål Rake: «Smak av Honning» til DeLillos— Det er en låt som handler om de små tingene, som jeg ofte glemmer at er viktigst av alt. I tillegg er teksten lagt til sommeren med solskinn og svaberg i versene. Da tenker jeg selvfølgelig på det vakre Sørlandet og Fiskebrygga.

_MG_1244b18x24.jpg

Raylee: «Break Free» til Ariana Grande— Låten er en catchy og fengende hit, som man aldri blir lei av. Denne hører jeg mye på for tiden.

Jonas Alaska er klar for å bidra til vårprogrammet i Lyngdal.

Jonas Alaska: «Boys Keep Swinging av David Bowie— Dette er en bra sommerlåt, spør du meg. Den er for så vidt bra hele året. Fra «Lodger», en rå plate av en rå fyr.

Her har vi samlet alle sommeranbefalingene i en Spotify-liste:

PS. The Beatles' "Here Comes the Sun" finnes ikke i Spotify, men tribute-bandet Abbey Road har spilt inn en versjon som duger som erstatning. God sommer!