KRISTIANSAND: Kvinnen, som har jobbet i bedriften i over ti år, kom tilbake fra sommerferie den 24. august i fjor. Ei uke etterpå mottok hun oppsigelsen fra sin arbeidsgiver MacGregor på Andøya i Kristiansand. Den ble begrunnet med «høyt sykefravær over mange år som har ført til ustabil arbeidskraft for bedriften».

Oppsigelsestiden gikk ut november, men i oktober reiste hun søksmål og stevnet selskapet for retten. Kvinnen fikk stå i stillingen sin til rettssaken gikk av stabelen i mars.

Tre årsaker til fravær

I sitt tilsvar på søksmålet hevder MacGregor, som har 216 ansatte i Kristiansand og Arendal, at oppsigelsen er saklig begrunnet i Arbeidsmiljøloven, og at kvinnens hyppige sykefravær av ujevn varighet har ført til store problemer for arbeidsflyt og driftsmessige forhold for avdelingen hun jobber i.

MacGregor produserer kraner og løfteredskaper. Verkstedet ligger på Voie-siden av Kyresundet, rett ovenfor kontorbygget. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Kvinnen var selv enig i at hun hadde hatt et betydelig sykefravær. I et drøftingsmøte før oppsigelsen ble det opplyst å variere fra 4 prosent til 52 prosent. Tingretten konkluderte med at det var tre ulike årsaker til kvinnens omfattende sykefravær. Den ene var hennes kroniske migrene, den andre en senebetennelse og den tredje et samlivsbrudd. De to sistnevnte skjedde samme år som oppsigelsen kom.

Retten: — Usaklig og ugyldig oppsigelse

Flertallet i retten, tingrettsdommer Gisle A. Johnson og en av meddommerne, konkluderte med at oppsigelsen er både ugyldig og usaklig etter paragraf 15-7 i Arbeidsmiljøloven, som sier at en arbeidstaker ikke kan sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Den andre meddommeren var uenig og mente MacGregor hadde saklig begrunnet oppsigelsen.

Fædrelandsvennen var i kontakt med kvinnen onsdag kveld. Hun uttrykte stor glede, men var ikke klar for å kommentere saken da hun nettopp hadde fått dommen. Hun bekreftet at hun fortsatt jobber i selskapet.

Kvinnen ble tilkjent 40.000 kroner i erstatning fra MacGregor, i tillegg til at hun får beholde sin faste jobb i firmaet. MacGregor må betale saksomkostningene på 114.432 kroner. Drøye to uker etter at kvinnen mottok oppsigelsen, varslet MacGregor nedbemanning. Men i den 17 sider lange dommen er ikke den økonomiske situasjonen i firmaet eller oljebransjen generelt nevnt med ett ord.

Vil ikke kommentere saken

Direktør Høye G. Høyesen i MacGregor Norway skriver i en SMS til Fædrelandsvennen at han er på reise og ikke har satt seg inn i domsavgjørelsen.

- Som prinsipp vil vi heller ikke gi detaljerte kommentarer rundt slike saker, noe vi håper på forståelse for.

– Vurderer dere å anke dommen?

– Som sagt så har jeg ikke fått satt meg inn i dommen ennå. Jeg er i utlandet resten av uka, og vil se på dette sammen med mitt team så snart jeg er hjemme igjen, skriver han.

Advokat Joakim Augeli Karlsen, som jobber med arbeidsrett i NHO, forsvarte MacGregor i saken. Han besvarte ikke Fædrelandsvennens henvendelser onsdag kveld. Det er uklart om MacGregor ønsker å anke dommen.