Direktør Kristin Eidet Robstad i Utdannings— og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen bekrefter at de vil åpne tilsynssak.

— Vi vil be det interkommunale barnevernet i Søgne og Songdalen om opplysninger om hva som er gjort i saken. Når det er saker av så alvorlig karakter, må en sikre seg at barnets rettigheter er oppfylt, sier Robstad til Fædrelandsvennen.

I skyteepisode

Før helga ble det kjent at 14-åringen som har innrømmet å ha drept 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen, var involvert i en skyteepisode i april i fjor. Etter dette har han fått oppfølging av barnevernet. Mandag ba Søgne-ordfører Åse R. Severinsen administrasjon om enfull gjennomgangav arbeidet.

Robstad sier det er en samlet vurdering som gjør at Fylkesmannen også skal se på barnevernets innsats i forkant av drapet.

— Vi ber først om alle opplysninger i saken og vil gjennomgå dem. Om det er grunnlag for å gå videre, vet vi ikke ennå. Det må Fylkesmannen avgjøre sett opp mot barnevernloven, sier Robstad.

— Hva skjer hvis det blir konstatert brudd på barnevernloven?

— Hvis det blir konstatert lovbrudd blir kommunen bedt om å rette disse. Det gjør de ved å dokumentere at de har endret system og rutiner slik at de er i tråd med barnevernloven, sier hun.

- Fått god oppfølging

Leder for barnevernstjenesten i Søgne og Songdalen, Liv Turid Naglestad sier hun er varslet om Fylkesmannens tilsynssak.

— Jeg er varslet om at de vil be oss om en redegjørelse, og at det er det de pleier å gjøre i slike saker, sier Naglestad.

Hun viser ellers videre til oppvekstsjef Jon Wergeland i Søgne. Han har ikke svart Fædrelandsvennen tirsdag.

— Jeg kan ikke si mer enn det generelle. Han har fått veldig god oppfølging av barnevernet etter den episoden, og enda bedre oppfølging fra skolen for å kunne ta del i den undervisningen vi tilbyr, sa Wergeland mandag.

Tre barn var involvert i skyteepisoden og et av dem ble alvorlig skadet da et hagleskudd gikk av. Foreldrene til den skadede gutten mener skyteepisoden ikke ble tatt alvorlig verken av politiet eller kommunen.

— Når såpass unge barn får tak i våpen, må det granskes inn og ut, har faren til den skadede gutten uttalt til Fædrelandsvennen.

Svar innen mandag

Ordfører Åse R. Severinsen har opplyst at kommunen nå utarbeider en oversikt over hvilke enheter som har vært inne i bildet etter skyteepisoden.

— Poenget mitt er å få sett om disse barna har blitt fulgt opp og i tilfelle hvordan de ble fulgt opp, og om de fremdeles var under oppfølging. Hvis ikke de har vært fulgt opp, så er det en jobb å gjøre, sa Severinsen.

Hun forventer en tilbakemelding senest neste mandag.

— Kan det være aktuelt å hente inn eksterne granskere?

— Det kan godt være at trinn to blir det. Jeg synes vi først må få en oversikt og så må vi vurdere om det kan være aktuelt, og eventuelt vurdere andre tiltak.