— Prisene er på et lavt nivå nå, så lavt at det ikke er holdbart, sier Sigrid Louise Philippart i Shell Norge.

Søndag skrev Fædrelandsvennen at sørlendingene nå kunne handle drivstoff til under tieren, etter at flere utsalgssteder i kristiansandsregionen kunne skilte med dieselpriser helt nede i 9,89 kroner literen, og bensinpriser på 11-tallet flere steder.

Selv om det normalt er lavere drivstoffpriser søndags kveld og mandag morgen, er ikke Philippart i tvil om at helgens nivå var uvanlig lavt.

- Når prisene presses så lavt er det klart at det ikke er så mye å tjene, sier hun.

Fast fordeling

Sigrid Louise Philippart i Shell. Foto: Shell

Men hvordan er det mulig for utsalgsstedene å presse prisene så hardt? Svaret ligger i den såkalte 60-30-10-fordelingen, og variasjoner i det internasjonale markedet, forteller Philippart.— 60 prosent av prisen er avgifter til staten, og den prisen holdes svært stabil. Rundt 30 prosent er innkjøpsprisen, som vil variere etter tilgang, og ti prosent er bruttoavanse. Den siste tiden har tilgangen til raffinerte produkter vært stor fordi raffineriene har hatt større produksjon. Det gir noe lavere innkjøpspris, i tillegg til at hver stasjon justerer prisene i konkurranse med andre utsalgssteder, sier Philippart.

Vanlig etter langhelg

Fra og med mandag 4. januar har de statlige avgiftene på bensin økt med 18 øre per liter og 14 øre per liter diesel, som følge av statsbudsjettet for 2016. Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail bekrefter at 60-30-10-fordelingen også styrer prisene på Statoils pumper, men sier at også helligdagene har hatt en effekt.

— Når det har vært langhelg, faller prisene kraftig. Både etter julehelga og nyttårshelga så vi dieselpriser på ni-tallet i flere av de store norske byene. Det vil vanligvis normalisere seg i løpet av få dager, sier Hansen.

Men selv om prisene vil legge seg noe over tieren de kommende dagene, er ikke Hansen i tvil om at noe har skjedd med prisene.

— De veiledende prisene på diesel og bensin er betydelig lavere nå enn toppnivået fra i sommer. De har falt med mellom halvannen og to kroner per liter, sier han.

Spår lave priser

Hansen vil ikke spå hvordan prisene vil utvikle seg fremover. Daglig leder for Uno X Automatstasjoner, Ole Johannes Tønnesen, er derimot trygg på at prisene vil holde seg lave, og mulig også lavere utover våren.

- Dersom oljeprisen stabiliserer seg på det nåværende lave nivået, forventer vi at prisene skal videre ned utover våren, sier Tønnessen.

Hvor langt ned vil han imidlertid ikke spå.

— I sommer så vi at raffineriene, som vi kjøper drivstoffet av, tok litt høyere fortjeneste, samtidig som dollaren styrket seg. Det gjorde nok at prisen ved pumpene ikke falt umiddelbart, forklarer Tønnessen, og legger til at målet for kjeden hans er å være blant de billigste hele tiden.

— Bransjen skuler på hverandre daglig, så vi må kjempe hardt for å tilfredsstille kundene våre, sier Tønnessen.

Mandag ettermiddag var drivstoffprisene tilbake på 12- og 13-tallet på bensinstasjonene i Kristiansandsområdet.