Nyheten om at Kristofer Hæstad legger opp som fotballspiller kom tirsdag formiddag. Foto: Scanpix

— Det kom ikke som noen overraskelse. Jeg skulle helst sett at han fortsatte i Start, men hvis ikke motivasjonen er der så har jeg full forståelse for det valget, sier tidligere lagkamerat i Start Lars Martin Engedal.

Han mener Hæstad burde fortsatt karrieren i Start.

— Det er ingen tvil om at Start hadde hatt bruk for han, sier Engedal, som likevel har forståelse for Doffens valg om å legge fottballskoene på hylla.

— Kroppen skal han fortsette å leve med, så det er et fornuftig valg sånn sett. Han har en spillestil som koster mange krefter og mye slitasje på kroppen, sier han.

- En tid for alt

Fædrelandsvennens fotballekspert, Marius Johnsen, er godkompis med Hæstad i tillegg til å ha spilt sammen med ham på Start oglandslaget.

— Det kommer en tid for alt, og det er ingen tvil om atspillestilen hans har tært på kroppen. Som kompis skjønner jeg valget han hartatt, men for Starts del er det synd. De hadde virkelig trengt ham, sierJohnsen som mener Hæstad har hatt en strålende karriere.

— Han spilte blant annet noen veldig gode landskamper, og desiste årene var han også god for Vålerenga. Det å ha vært kaptein i en så storklubb er imponerende i seg selv, sier han.

Andreas Lund har også forståelse for at kroppen til Hæstad kan ha fått nok, men tror det kan ha vært flere faktorer som har virket inn på avgjørelsen

— Situasjonen i Vålerenga med utfrysningen og småskader, samt Starts kjølige interesse har nok påvirket motivasjonen. Jeg hadde håpet han skulle komme tilbake til Start og vist hvilken fantastisk fotballspiller han er. Det er et tap for norsk fotball at han legger opp, sier Lund.

- Alle har bruk for Doffen

Materialforvalter og oppmann i Start gjennom 41 år Kai Eriksen, synes nyheten om at Hæstad gir seg er leit å høre om.

— Han var en arbeidshest som alltid leverte god innsats. Han kjenner det sikkert på kroppen siden han har ytt alt så lenge, sier Eriksen, som tror Start hadde hatt god bruk for midtbanespilleren.

— Alle har bruk for en Doffen i form, sier han.

Tidligere midtbanekollega med Hæstad på Start-midtbanen Fredrik Strømstad har mange gode minner sammen med Doffen.

— Den tida med Doffen var fantastisk. Vi var unge spillere som fikk muligheten sammen i Start. Kristofer har betydd mye for meg og min karriere. Vi pushet hverandre til å bli bedre. Han har vært en fantastisk spiller som har oppnådd alt han har drømt om, sier Strømstad.

- For tidlig

TV2s Davy Wathne tror behandlingen Doffen har fått av Vålerenga og Start har virket inn på avgjørelsen om å legge opp.

— Det er trist. Jeg synes det er for tidlig, sier Wathne, og fortsetter:

— Det er kanskje like mye det psykiske som fysiske som spiller inn. Behandlingen han fikk i Vålerenga var ikke verdig, og han ble heller ikke applaudert inn i Start, sier han.

Selv om Hæstad har slitt med lite spilletid de siste årene, mener han Doffen kunne preget norsk fotball i flere år fremover fremdeles.

— De siste årene har vært en nedtur. Kristofer har mye ugjort på fotballbanen. Derfor er det vemodig at han gir seg, sier Wathne.

— Med gode rammer tror jeg han hadde hatt mange år foran seg på fotballbanen.

Vet best selv

Tidligere fotballkommentator i NRK Arne Scheie husker Hæstad som én av de norske spillerne som har spilt seg til gullklokka på landslaget, og har vært utenlandsproff på høyeste nivå i England.

— Det er trist når fotballspillere gir seg i en alder av 30 år. Men når kroppen har fått nok er det vel ingen vei tilbake, sier Scheie.

— Det er synd å høre. Han har fortsatt noen gode sesonger i kroppen sin, tror jeg. Jeg tror han hadde vært bra for Start og omvendt. Samtidig er det lett å ha respekt for at han kjenner seg selv best, og vet når nok er nok, sier fotballekspert for 100 prosent fotball Lars Tjærnås.

Lege for det norske fotballandslaget Thor Einar Andersen vil ikke si noe om Hæstads helse.

— At han legger opp er en privat beslutning. Kristofer var en god fotballspiller og en bra person. Beslutningen han har tatt er nok til det beste for han selv, og jeg ønsker han lykke til videre med en annen karriere, sier Andersen.