Den aller første flaska ble bare satt vekk i vinduskarmen onsdag. Den skal visst plasseres i monter ute i puben etter hvert. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Gunnar Roan korker, Rune Reinertsen kommer for å pakke, mens Alfred Tambini Berntsen står i bakgrunnen og tapper. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Frode Lian drar den aller første pallen med øl brygget av Hunsfos Bryggeri i Hunsfos Næringspark ut på lager. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Torstein Lian, far til Frode, har vært god å ha da tanker og rørledninger skulle monteres. Få kan mer om syrefast metall enn han. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Frode Lian viser det skal skam bli ølpuben på Hunsøya. Han har vært rundt i fabrikken og funnet en masse gamle ting som skal stilles ut. Disken er en gammel arbeidsbenk, for eksempel. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Frode Lian tar en pust på pallen og viser fram de første ølflaskene tappet på Hunsfos Bryggeri. Bak holder Alfred Tambini Berntsen på å tappe, mens Gunnar Roan korker. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Denne gamle steameren fant Frode Lian i fyrhuset på Hunsfos. Den gir 100 kilowatt og nå driver den i grunnen hele bryggeriet. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Vennesla: — Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier daglig leder, primus motor og ølentusiast, Frode Lian.

Det begynte med en øldunk hjemme i garasjen i Røllend og en kompisgjeng som liker å drikke øl og har stor interesse for å brygge.

Selv er jeg fjerde generasjon som har jobbet på Hunsfos. Kan du ikke skrive at vi nå forhåpentligvis legger grunnlaget for noen Lian-generasjoner til på Hunsfos . . .

I fjor det begynte å ta av

Frode Lian drar den aller første pallen med øl brygget av Hunsfos Bryggeri i Hunsfos Næringspark ut på lager. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

De har holdt på i det små noen år. Den store premieren skjedde i fjor. Da leide de bryggerikapasitet i Aalborg og

Den aller første flaska ble bare satt vekk i vinduskarmen onsdag. Den skal visst plasseres i monter ute i puben etter hvert. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

brygget 5000 liter øl til Hunsfest. Utpå høsten måtte de brygge en omgang til i Danmark.

Torstein Lian, far til Frode, har vært god å ha da tanker og rørledninger skulle monteres. Få kan mer om syrefast metall enn han. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Siden har ølet vært å få kjøpt på puber og restauranter i Kristiansand.

Denne gamle steameren fant Frode Lian i fyrhuset på Hunsfos. Den gir 100 kilowatt og nå driver den i grunnen hele bryggeriet. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Tappingen i Danmark skjedde omtrent samtidig med at bryggeriet skulle etableres og noen millioner kroner investeres der papirmaskinene en gang sto på Hunsfos,i fabrikkhallen hvor eierne av Hunsfos Næringspark nylig har brukt 50 millioner kroner på renovering.— Nei, jeg vil ikke si eksakt hva slags ambisjoner vi har. Det er ingen grunn til å ta av, sier Lian beskjedent, før han fortsetter:

— Selv er jeg fjerde generasjon som har jobbet på Hunsfos. Kan du ikke skrive at vi nå forhåpentligvis legger grunnlaget for noen Lian-generasjoner til på Hunsfos . . .

Lian er den som står for selve bryggingen. Ute i tappehallen er Gunnar Roan, Alfred Tambini Berntsen og Rune Reinertsen i full gang med å tappe. Foreløpig skjer alt manuelt. Tappemaskin skal komme til sommeren. Gjengen må bare selge litt øl først. Alt koster.

Gunnar Roan korker, Rune Reinertsen kommer for å pakke, mens Alfred Tambini Berntsen står i bakgrunnen og tapper. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Den aller første flasken med øl ble tappet på Hunsøya onsdag ettermiddag, i alle fall den aller første lovlige og godkjente flaska. Hva som har foregåtti sene nattetimer i papirfabrikkens tid, vites ikke.Da vi kom onsdag kveld hadde kvartetten i Hunsfos Bryggeri tappet og pakket noen hundre flasker.

Butikksalg

— Nå skal flaskene stå i tre uker og danne kullsyre, før de leveres ut i lokale butikker. Vi har avtale med en rekke butikker i hele regionen, pluss puber og restauranter i byen, forteller Lian, som er Nordsjø-arbeider. Han håper etter hvert å få heltidsjobb i bryggeriet. Alle har jobber utenom. De har brukt ekstremt mye fritid.

Torstein Lien tar en pause. Han jobbet på sveiseverkstedet på Hunsfos i mange år, og er ekspert på sveising av syrefast metall. De siste månedene har han jobbet mye med å få alle tanker og rørledninger klare til produksjon.

Frode Lian viser det skal skam bli ølpuben på Hunsøya. Han har vært rundt i fabrikken og funnet en masse gamle ting som skal stilles ut. Disken er en gammel arbeidsbenk, for eksempel. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Etter hvert skal ølguttene også etablere eget skjenkested i bryggerilokalene. Skjenkebevilling er på plass. Men kun for øl opp til 4,7 prosent. Hunsfos Bryggeri kommer altså til å brygge en del øl som de selv ikke kan selge over disk.

En god brygger lytter mer enn han smaker. Det hjelper lite å like ølet selv, hvis ingen andre gjør det.

Omfattende testing

— En god brygger lytter mer enn han smaker. Det hjelper lite å like ølet selv, hvis ingen andre gjør det. Derfor må man høre på folks meninger, sier Lian.

Det har mannfolkene gjort. De har testet, testet og tester. Nå skal det brygges en rekke versjoner øl. Men det blir tre hovedsorter, PM1, PM4 og PM 5, alle har fått navn etter papirmaskinene fra Hunsfos.

— Vi begynner med en sitrongress lager, en amerikansk pale ale og en porter, sier Lian.

Fremover skal det brygges noen tusen liter i måneden.

— Vi kommer til å satse på arrangementer. Dessuten har vi fått avtale med cruiserederiene om at de skal kjøre gjester opp til oss, sier Lian.

Inne i mellom må de rekke å brygge opp et skikkelig lager med fatøl. For til sommeren er det ny konsertkveld med Hunsfest og en rekke andre arrangementer som allerede har bestilt øl fra Vennesla.

Frode Lian tar en pust på pallen og viser fram de første ølflaskene tappet på Hunsfos Bryggeri. Bak holder Alfred Tambini Berntsen på å tappe, mens Gunnar Roan korker. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg