Starten er tradisjonell, på grensen mot ordinær. Feiringen av frigjøringsdagen 1945 har begynt ute i gatene. Tre generasjoner kvinner, Vera (Mariann Hole), Boletta (Marianne Nielsen) og Den gamle (Ghita Nørby) holder seg innendørs i Kirkeveien. Har du lest romanen, vet du også hva som skjer på tørkeloftet og dobbeltheten i navnet som blir gitt gutten.

Jeg sliter med å løsrive meg fra romanen i begynnelsen. Første episode skal etablere både mennesker, epoker og ikke minst fortellerstemmen gjennom det hele, den voksne Barnum Nilsen, spilt av Nicolai Cleve Broch. Han forteller oss historien retrospektivt, mens han selv fødes i episode 2. Dette er slike grep som TV-fortellinger kan og skal benytte. Barnum-figuren imponerer meg mest som barn når han er spilt av Oskar Sandven Lundevold.

Et stille fyrverkeri

I morgen får vi se de to første episodene av Halvbroren . To episoder på én kveld er et lurt grep, for det begynner å dra seg til i episode to. Når Fred (Frank Kjosås) kommer inn i serien, er også magien på plass. Kjosås bærer mye av serien på sine smale skuldre. For en skuespiller han er! Jeg fikk lyst til å si "unorsk" fordi han kan kunsten å underspille, men skal ikke sette andre skuespillere i diskreditt.

Frank Kjosås er i det ene øyeblikket cool som en James Dean. Hans rollefigur kan kunsten å lene seg mot en vegg som om han eier den. I det neste kommer en liten rykning, en nyanse i blikket som gjør at vi ser han likevel ikke behersker situasjonen.

Gode overganger

Det er et spennende og frekt valg å gi ham rollen som Fred, fordi det er en utpreget gatesmart og handlingsdrevet rolle som vanligvis kunne blitt tildelt et bistert steinansikt. Frank Kjosås' vakre, androgyne ansikt gir noe helt spesielt til Fred, og samspillet med den unge utgaven av Barnum gnistrer til tider. Halvbrødrene er akkurat så fysisk og mentalt forskjellige som trengs for å drive historien fremover.

Overgangene er lekre. Når du har sett et par av dem, blir du sittende og glede deg til neste. Ikke bare er de fiffige (som når noe blir kastet opp i luften i ett tiår og lander som en isbit i et glass et helt annet tiår) — de er en del av den underliggende kvalitetsfølelsen når serien tar av.

En stor, usagt kjærlighet

Hva slags historie er det som fortelles? Hovedforløpet og de viktigste hendelsene er tro mot Lars Saabye Christensens roman, men det hoppes og tas bestemte valg, stort sett lykkelige valg. Familien er ikke så lykkelig, men de får lov til å gå sakte til hundene før de klarer samle seg igjen. Som voksen forfatter klarer ikke Barnum å gi slipp på Fred og hva som kan ha skjedd med ham.

Barnum klarer heller ikke leve sitt eget liv med kjæresten (Agnes Kittelsen) slik han ønsker før denne brikken er på plass, og de tilbakeskuende scenene gir oss grunnen: Det er en stor, usagt kjærlighet mellom de to guttene. Denne overlever prøvelsene deres. Premisset for at Barnum skal være den sterke av de to legges allerede i episode to, når Barnum Nielsen får navnet sitt. Tankene går til Shel Silversteins kjente låt "A boy named Sue", en historie der faren gir sønnen et jentenavnet Sue for at han skal ta all bank og mobbing som kommer, og bli sterkere av det.

Bedre enn på mange år

Anmeldelsen er basert på de syv første episodene av Halvbroren . NRK vil ikke gi oss den åttende av frykt for at noen røper slutten på en serie som svært mange nordmenn kommer til å se. Det er like greit. Kvalitetene ligger i hele serien, ikke bare i en finurlig "løsning" på mysteriet rundt Fred.

NRK Drama har fått mye kjeft for sin forrige storsatsing Erobreren og andre dramaserier. I 2012 har produksjonene fra NRK Super faktisk overgått storebror. Halvbroren er en produksjon NRK satte ut til Monster. Serien er allerede solgt til 13 land, og det er ingen tvil om at Monster og regissør Per-Olav Sørensen har vært et bra valg. Manuset av Mette M. Bølstad har et godt spenn, og replikkene sitter bedre enn i annet norsk drama jeg har sett de siste årene.

Sprett gjerne champagnen, men det er faktisk dette som skal være normalen, ikke unntaket for at NRK skal forsvare sin dramaavdeling. Om folkene bak serien spretter en flaske i kveld, må det skåles for Frank Kjosås' store gjennombrudd som skuespiller.