NORGE: Det melder VG mandag morgen.

Statens helsetilsyn gjennomfører nå et nasjonalt tilsyn med behandlingen av blodforgiftning ved akuttmottakene.

Fædrelandsvennen skrev allerede i sommer om tilsynsrapporten ved Sørlandet sykehus. Fylkeslege Geir Stangeland hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, fortalte at det ble avdekket tre avvik som går på uforsvarlig behandling.

Avvik ved Sørlandet sykehus

— Dersom pasienter med sepsis (blodforgiftning) og organsvikt ikke får riktig diagnose og behandling tidsnok, kan det føre til dødsfall. Statistisk er det mange som dør av blodforgiftning, sa Stangeland.

VG melder mandag at 11 rapporter er ferdigstilt så langt. Samtlige sykehus bryter reglene for behandling av blodforgiftning på minst ett punkt.

Ved Sørlandet sykehus er det nå registrert fem avvik. Fagdirektør Per Engstrand sier til VG at de har iverksatt strakstiltak før sommeren.

Tilsynet viser at sykehuset må forbedre pasientsikkerheten i akuttmottakene.

Iverksetter tiltak

– Det arbeides med en plan for de forbedringstiltak som skal gjennomføres innen fristen som tilsynet har satt, sier Engstrand til avisen.

Blodforgiftning (sepsis) er en alvorlig og dødelig sykdomstilstand. Pasientene er avhengig av å få en rask antibiotikabehandling.

Fylkeslege i Hordaland, Helga Arianson, sier til VG at dødeligheten øker med sju prosent hvor hver time behandlingen utsettes.

Tilsynet av behandlingen av blodforgiftning skal bli gjenstand for forskning. Temaet ble blant annet valgt fordi Helsetilsynet har mottatt tilbakemeldinger fra pasienter om at behandlingen ikke er god nok.