Arbeidet med å rekonstruere hendelsesforløpet under Utøya-massakren er en viktig oppgave for både politiets egen evaluering og 22. juli-kommisjonen. De skal forsøke å få klarhet i nøyaktig hva som skjedde, og når det skjedde, skriver Aftenposten.no.

Informasjon fra etterlatte, overlevende, rekonstruksjonen av gjerningsmannens rute på Utøya og telefonlogger, kaster nå et nytt lys over hva som skjedde på Utøya 22. juli:

De siste 15 minuttene før klokken 18.27 – da Anders Behring Breivik ble pågrepet – ble mer enn 20 ungdommer drept ved tre forskjellige steder på Utøya.

Aftenpostens opplysninger baserer seg på informasjon fra ti familier som mistet sine ungdommer de siste minuttene. I tillegg kommer vitnemål fra ungdommer som var vitner til drapene.

13 ungdommer ble funnet drept ved pumpehuset. Dette har politiet også opplyst til de etterlatte under besøket på Utøya. Rekonstruksjonen med gjerningsmannen viste at han bare kom til dette stedet én gang.

Flere ungdommer i denne gruppen var dessuten i live og hadde kontakt med familiene i perioden 18.10 til 18.14. Ungdommer som overlevde massakren og gjemte seg ved pumpehuset, forteller at gjerningsmannen kom dit i løpet av det siste kvarteret.

— Ingen ble drept der før dette tidspunktet, sier en av de overlevende ungdommene.

Nakenodden

Deretter gikk gjerningsmannen langs det som blir kalt Kjærlighetsstien, mot den såkalte Nakenodden på sørspissen av øya. Her har politiet opplyst til de etterlatte at ti ungdommer ble funnet drept.

Også i denne gruppen hadde en av ungdommene telefonkontakt med familien etter klokken 18.18. En ung kvinne som ble hardt skadet, men overlevde, sier hun ringte kjæresten sin like før hun ble skutt.

Samtalen ble avsluttet klokken 18.27. En annen overlevende forteller at gjerningsmannen var på Nakenodden to ganger, men ifølge ham skjedde de fleste drapene like før pågripelsen kl. 18.27. — Da kom en stor gruppe ungdommer løpende ut på odden og ut i vannet, med Anders Behring Breivik bak seg, sier han.

Filmet gjerningsmannen

NRK opplyser at deres fotograf filmet politiet da de kom til øya klokken 18.25. Deretter filmet fotografen hvordan gjerningsmannen går blant flere drepte ungdommer på Nakenodden rett før pågripelsen.

Politiet fant fem ungdommer som ble drept rett ved stedet hvor gjerningsmannen ble pågrepet av politiet. Dette stedet er i nærheten av Nakenodden. En av disse ungdommene hadde kontakt med familien bare et par minutter før pågripelsen klokken 18.27, bekrefter familiens bistandsadvokat.

Telefonloggene

Aftenposten kjenner til at minst ti familier hadde kontakt med ungdommene i de tre gruppene i perioden mellom klokken 18.10–18.18. Foreldrene ble informert fra politiet om hvor deres barn ble drept da de besøkte Utøya.

Foreldrene og venner har hentet ut mobiltelefonloggene fra teleselskapene. Her står nøyaktige tidspunkt for når de hadde kontakt, slik at foreldrene kan dokumentere hvor lenge barna var i live.

Aftenposten har snakket med en av dem som vet at hennes 16 år gamle datter var i live helt til rett før gjerningsmannen ble pågrepet.

— Jeg mistet datteren min på Utøya. Hun ble funnet ytterst på odden, også kalt Nakenodden. Politiet har ikke sagt noe om tidspunktet for når hun ble skutt, men det var kun få minutter før gjerningsmannen ble pågrepet, sier moren.

Avhørene

Opplysningene fra de etterlatte, de overlevende og deres telefonlogger, stemmer også godt overens med det den siktede gjerningsmannen har sagt i avhørene med politiet.

— Den siktede har selv fortalt at han oppdaget to større grupper helt mot slutten, sier Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad.

— Opplysninger fra en rekke pårørende viser at minst 20 ble drept det siste kvarteret?

— Det er absolutt ikke spekulativt. Det er tvert imot sannsynlig.

Opplysningene om at så mange av ofrene ble drept det siste kvarteret, har betydning for vurderingen av forklaringene til den siktede. Han har tidligere hevdet at han prøvde å overgi seg da han ved to anledninger ringte politiet.

Likevel valgte han altså å drepe minst 20 ungdommer det siste kvarteret, selv om han har hevdet i avhør at han da hadde «oppnådd det han ønsket».

På fastlandet

På tidspunktet da disse gruppene ennå ikke var oppdaget av gjerningsmannen, hadde båtturen til politiets beredskapstropp foregått i flere minutter i sakte fart i en overfylt båt som tok inn vann.

Det hadde også gått ca. 20 minutter siden den første bevæpnede politipatruljen ankom fergeleiet på fastlandet 600 meter fra Utøya.