Les også:

  • Nerdrum mener skatten er betalt

  • Risikerer straffeskatt på 8. mill.

  • Nerdrum mener skatten er betalt

  • Nerdrum tiltalt for skatteunndragelse

  • Kronikk: Alene i sin samtid

Hundretusenvis av dollar har beveget seg mellom Odd Nerdrum, galleristen hans på Manhattan, utenlandske kontoer og en bankboks i Østerrike. På denne måten mener påtalemyndigheten at et beløp tilsvarende mer enn 14 millioner kroner er blitt unndratt beskatning.

Det kom frem da straffesaken mot Odd Nerdrum startet i Oslo tingrett i går. Her står den genierklærte kunstneren tiltalt for grovt skattesvik.

Da dommer spurte Nerdrum om han erkjenner straffskyld, svarte han kontant.

– Nei, det er tøys.

Pirrende Skatteetaten fattet interesse for den verdenskjente kunstnerens virksomhet etter et oppslag i Dagens Næringsliv tilbake i 2002. Der sto det at Nerdrum hadde solgt malerier for 120 millioner kroner bare i USA de foregående 20 årene. Nerdrum selv hadde tjent 60 millioner, ifølge DN-artikkelen.

Dette beløpet stemte ikke overens med selvangivelsene Nerdrum hadde levert. Skatteetaten satte dermed i gang bokettersyn av malerens regnskaper. Tiltalen fokuserer på årene fra 1998 til og med 2002. – Et helvete Nerdrum fortalte retten at skattesaken har vært en stor påkjenning for ham personlig. Forsvareren hans, Tor Erling Staff, beskrev det slik:

–Odd Nerdrum har hatt et helvete over seg i de ni årene og tre månedene siden saken begynte.

Kort tid etter avisoppslagene utvandret Nerdrum til Island. En sentral del av kunstneres forsvar er at store deler av pengebeløpene skal ha blitt beskattet på Island etter kunstnerens eksodus.

Bankboks i Wien I Oslo tingrett i går dreide mye seg om en bankboks i Wien hvor Nerdrum anslår å ha oppbevarte 900000 dollar i kontanter. Han forklarte at dette var penger han hadde avsatt til å dekke mulige erstatningskrav, etter han på slutten av 80-tallet oppdaget at flere av maleriene hans var i ferd med å smelte.

–Malingen rant ned som vann på en glassrute, fortalte Nerdrum i retten.

Produksjonsfeilen utløste betydelige erstatningskrav. For å kunne dekke fremtidige krav opprettet han en bankboks i Østerrike hvor det på det meste altså skal ha blitt oppbevart 900000 i dollar.

Grunnlaget De 900.000 dollar, tilsvarer med dagens valutakurs rundt 5 millioner norske kroner. Legger man 2002-kurser til grunn, året da Nerdrum hevder at han tilbakeførte og skattet av mesteparten av pengene, utgjør det 7,2 millioner, eller nesten halvparten av pengene påtalemyndigheten mener Nerdrum har unndratt beskatning.

Forsvaret brukte store deler av gårsdagen på å dokumentere og sannsynliggjøre at de bankbokspengene siden var blitt beskattet. I dag er det ventet at forsvaret vil fortsette arbeidet med å dokumentere at de øvrige millionene Nerdrum er anklaget for å ha unndratt, også har vært beskattet.

Forsvaret mener da at det kun vil være snakk om "småpenger" som gjenstår av de opprinnelige 14 millioner kronene.

Straff Maksstraff for grovt skattesvik er seks års ubetinget fengsel. Aktor har imidlertid gitt uttrykk for at hun ikke vil legge ned påstand om så streng straff i Nerdrums tilfelle.