OSLO: Det er Post— og teletilsynet og Statens strålevern som har gjennomført den omfattende undersøkelsen, melder NRK.

Undersøkelsen er gjennomført på 56 steder i Bergen, Kristiansand, Lillestrøm, Ski, Trondheim og Oslo og er foretatt både inne og utendørs i barnehager, på skoler, i private hjem og på arbeidsplasser. Også strålingen på gata er testet.

Andre folks stråling

Resultatene viser at trådløse nettverk, mobilt bredbånd, trådløse telefoner, kringkasting og nødnett sender ut stråler som bare utgjør omtrent en tusendel av grenseverdiene som kan være helseskadelige for mennesker.

– Mange har hatt sterke meninger om resultatene av enkeltmålinger. Men for første gang har vi nå registrert alle typer stråling man kan utsettes for samtidig, når man for eksempel befinner seg i en kafé i Trondheim eller på fortauet i Kristiansand. Konklusjonen er at omfanget knapt er målbart. Man kan rett og slett se bort fra dette, sier direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet (PT).

Den kraftigste verdien som ble målt, var 0,41 watt per kvadratmeter, som bare er én hundredel av den anbefalte grenseverdien.

Anbefaler håndfri mobilbruk

Selv om undersøkelsen dekker eksponering for en lang rekke strålekilder, inkludert andre folks mobiltelefoner, er det én kilde som ikke er med: din egen mobilbruk. Her oppfordrer PT-direktøren folk fortsatt til å være føre var.

– Det viktigste er å ikke snakke lenge med telefonen klemt mot hodet. Håndfrie løsninger og god dekning er viktige stikkord.

Det er fortsatt ikke fastslått at stråling fra mobiltelefoner gir økt fare for kreft, men nylig konkluderte Verdens helseorganisasjon med at en slik risiko ikke kan utelukkes for fremtiden. Den samme rapporten sier det er «begrenset» dokumentasjon som viser økt risiko for hjernesvulst for storbrukere av mobiltelefon.