Israel har i lengre tid nektet såkalt politiske besøk til Gazastripen, og verken utenlandske statsråder eller diplomater har fått passere de israelske grensepostene og besøke den beleirede, palestinske enklaven.Det israelske kommandoangrepet mot et skip med nødhjelp til Gaza i Middelhavet nylig, som kostet ni tyrkiske statsborgere livet, har ført til økt internasjonalt press på Israel for å lette på blokaden av Gaza.

Ifølge FN har den israelske blokaden ført til en humanitær krise på Gazastripen, og flere land anklager Israel for å drive kollektiv avstraffelse av de 1,5 million palestinerne som bor i området.

Israel avviser at blokaden har resultert i en humanitær krise, og utenriksminister Avigdor Lieberman inviterte torsdag sin italienske kollega Franco Frattini til å ta med seg seks andre europeiske utenriksministre til Gaza for ved selvsyn å vurdere situasjonen, opplyser regjeringskilder til Jerusalem Post.

Invitasjonen innebærer en klar kursendring fra Israel, som senest i forrige uke nektet Tysklands bistandsminister Dirk Niebel adgang til Gaza. (©NTB)