KIRKEGATA: Erik Overgaard viser et portrom i Kirkegata, like ved der kommunens tekniske sektor holder til. Foto: Vegard Damsgaard
STOR JOBB: Arild Arnvard fra A4 Service fjernet tirsdag spraymaling for gårdeieren i Reinhardt-bygget. Han anbefaler å impregnere fasaden med voks, da er det langt lettere å fjerne malingen senere. Foto: Vegard Damsgaard
DOKUMENTERTE TILGRISING: Erik Overgaard fotograferte det tilgrisede pumpehuset i Tangen park, like ved Bystranda der ekteparet har leilighet. Bildet sendte han til ordføreren. Foto: ERIK OVERGAARD
KIRKEGATA: Tagging skjemmer bybildet. Foto: Vegard Damsgaard
LUNDSBROA: Kristiansand sentrum preges av tagging. Foto: Vegard Damsgaard
ELVEGATA: Ikke alle signaturer er store og prangende. Mange steder er det bare brukt sprittusj. Foto: Vegard Damsgaard
- SYSTEMET SUGER: Dette budskapet på Lundsbroa er ganske så ferskt, ifølge Erik Overgaard. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Det pågår en forsøpling av bysentrum som er bekymringsverdig, og det blir verre for hver gang jeg er her. Deler av byen ligner snart på Bronx (forslummet bydel i New York City, red.anm.). Det er totalt griset ned, sier Erik Overgaard.

55-åringen er bypatriot, født og oppvokst på Lund, men har bodd utenbys og utenlands de siste 20 årene. I dag bor han i en stor herskapsvilla på Frogner sammen med sin kone, den kjente advokaten Mona Høiness.

Hva mener du om tagging? Stem til høyre i saken eller delta i debatten!

De tilbringer mye tid i ferieleiligheten på Bystranda. Da Overgaard for en måned siden oppdaget at pumpestasjonen ytterst på Tangen var tagget ned, ble han så provosert at han oversendte bilder til byens ordfører og ba ham gripe inn.

- Har sklidd helt ut

Overgaard frykter at byens innbyggere har sett så mye at de er blitt blindet. Nå viser han Fædrelandsvennen noen av sine mange funn.

— Det er en skam. Vi tar ikke vare på byen vår, og for folk som kommer utenfra, gir dette et forslummet inntrykk, mener den selvstendig næringsdrivende gründeren, og peker på ærverdige Lundsbroa som et skrekkens eksempel.

KIRKEGATA: Erik Overgaard viser et portrom i Kirkegata, like ved der kommunens tekniske sektor holder til. Foto: Vegard Damsgaard

Store deler av den 200 år gamle broa er dandert med kråketegn i ulike farger og størrelser, flere steder finnes budskap som «systemet suger» i fete typer. De samme to signaturene går igjen flere titalls ganger over et par kvartaler når vi begir oss inn i Kvadraturen.— Byen kan ikke være bekjent av dette, det har sklidd helt ut. Hvor mye penger bruker vi ikke på å presentere Kristiansand som reiselivsdestinasjon, og så ser det slik ut, bemerker Overgaard.

Hjemme i Oslo er det ikke bare hundeeieren som er på vakt mot uønsket dekorering av villaens fristende fasade. Ekteparets schäfer, som er spesialtrent til å beskytte den profilerte advokaten mot ubudne gjester, er også lært opp til å ense spraybokslyder.

Vaktbikkje mot tagging

I vår slapp han ut det kraftige dyret da den været at noen var på ferde utenfor.

— Hvordan gikk det med taggeren?

— Han fikk ikke igjen sprayboksen sin, for å si det sånn. Og skateboardet hans ble tygd i stykker. Du vet, det er 50 kilo muskler det her, sier hundeeieren og ser ned på sin lydige bestevenn.

STOR JOBB: Arild Arnvard fra A4 Service fjernet tirsdag spraymaling for gårdeieren i Reinhardt-bygget. Han anbefaler å impregnere fasaden med voks, da er det langt lettere å fjerne malingen senere. Foto: Vegard Damsgaard

Politiet griper bare inn hvis man har klare bevis, helst når de kan ta taggerne på fersken.— Jeg vet at disse sakene legges i skuff 13, derfor tror jeg private initiativ kan gi resultater. Dette er et felles ansvar, sier Erik Overgaard.

Han sier Kristiansand bør lære av hvordan gård- og ambassadeeiere i det fornemme strøket bestemte seg for å fjerne problemet i Oslo. Tagging har fått bred omtale, man har blant annet utlovet dusør slik at politiet har kunnet oppklare saker.

— Problemet har nesten forsvunnet. Malingen blir fjernet umiddelbart, og unge med hettegenser og ryggsekk blir omtrent fotfulgt om kveldene. I hvert fall av meg og hunden, smiler 55-åringen.