Bekreftelsen på at Moland og French fortsatt risikerer dødsstraff for drap og spionasje, kom i aktoratets formelle gjennomgang da rettssaken mot nordmennene startet på nytt i Kongo tirsdag.Med militær presisjon og soldater i giv akt åpnet rettssaken i Espace Culturel Ngoma i Kisangani 20 minutter forsinket. Alle de blå plaststolene i rettssalen er opptatt av soldater og skoleelever. De som ikke fikk sitteplass, ble stående langs veggen.

Etter at Moland og French var forhørt om sine personlige data, begynte aktoratet sin gjennomgang av prosedyren for saken, og der kom altså opplysningen om at saken igjen kan ende med dødsstraff.

Moland og French forklarte under rettsforhandlingene hvorfor de mener at den forrige rettssaken gikk galt for seg. De overlot begge til sine advokater å begrunne anken.

I lange og livlige innlegg med sterk innlevelse gjennomgikk André Kibambe og Guillaume Likwela alle saksbehandlingsfeilene og grunnen til at de to ikke skulle vært dømt. Kibambe åpnet med å vise til at aktor og ikke bare dommerne skulle vært skiftet ut i henhold til høyesteretts beslutning i april. Klagen ble avvist av hoveddommer oberst Pierre Mawa. (©NTB)