— Det er viktig med tiltak for å sørge for at færre får kreft. Til tross for holdningskampanjer bruker stadig flere unge solarier, noe som innebærer en betydelig økt risiko for utvikling av hudkreft, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) om begrunnelsen for de nye reglene.

Hun mener aldersgrensen vil gi «et klart signal om helseskadene og viktigheten av å unngå overdreven bruk». Hun henviser til studier som viser at risikoen for føflekkreft øker med 75 prosent for dem som begynner å bruke solarium før de fyller 30 år. Norge er ett av landene i verden som har flest tilfeller av føflekkreft.

I 2009 svarte 55 prosent av unge mellom 15 og 24 år at de hadde tatt solarium minst én gang. Fem år tidligere var andelen 34 prosent.

Solariumsbransjen reagerer på de nye reglene, særlig kravet om kompetent betjening. Mange av landets solarier er i dag selvbetjent.

— Konsekvensene av betjeningskravet blir at opp mot 97 prosent av alle solarier nå må legges ned, på grunn av de økte lønnskostnadene, sier leder i Norsk Solarieforening, Ronny Pedersen. (©NTB)