Helsetilsynet kritiserer samtidig Ullevål universitetssykehus for å mangle internkontrollsystem for forskningsprosjekter da studien startet opp i 2002. Sykehuset innførte styringssystemer for forskning i 2004, og Statens helsetilsyn har derfor ikke funnet grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av dette, heter det i pressemeldingen fra Helsetilsynet.Hjertestansstudien, eller «ja/nei-studien» varte fra 2002 til 2009. Formålet var å undersøke om en forenklet behandling uten bruk av medikamenter som adrenalin ga bedre overlevelse hos pasienter med hjertestans utenfor sykehus.

Studien fikk mye kritikk etter at den ble omtalt i NRK-programmet Brennpunkt. Sykehuset måtte tåle kraftig kritikk, blant annet for dårlig informasjon til etterlatte og pårørende.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus konkluderte med at studien var uforsvarlig planlagt og gjennomført, samt at den innebar brudd på spesialisthelsetjenesteloven og helsepersonelloven. Fylkeslegen sendte saken videre til Statens helsetilsyn, som nå altså konkluderer med at pasientene som var involvert fikk forsvarlige helsetjenester. (©NTB)