KRISTIANSAND: – Det var en fin, men også litt annerledes opplevelse. Det ble et møte mellom to kulturer, den norske og den muslimske. Imamen la vekt på at vi har forskjellig verdier og tro, men at vi må ha samme mål, sier rektor Oddvar Vik til Fædrelandsvennen.

Vik er rektor ved Fiskå skole, hvor Jakob Abdullahi Hassan var elev. Han anslår at minst 50 av 14-åringens medelever fra skolen var til stede i begravelsen mandag.

Mange barn og unge fra andre skoler hadde også fått fri for å ta et siste farvel.

Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept. Foto: Privat

– Det har vært en uvirkelig uke. Det har vært gråt og sinne, men også latter og smil. Hvis vi kan lære noe av en slik hendelse må det være at vi ikke må la hevntanker og frykt ta oss, men omsorg og omtanke, sier Vik.

– Vi har ingen å miste

Mandag for én uke siden ble Jakob Abullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) knivstukket og drept ved Wilds Minnes skole på Lund. En 15 år gammel gutt fra Kristiansand har tilstått drapene.

Ved 14-tiden mandag ble Jakob Abullahi Hassan (14) fulgt til graven av familie, venner og medelever. Begravelsen fant sted etter en tradisjonell vaskeseremoni i moskeén i Posebyen, og en minnestund i Oddernes kapell.

Rektor ved Fiskå skole, Oddvar Vik, holdt en tale under minnestunden i Oddernes kapell. Foto: Bjelland, Kjartan

Under minnestunden i kapellet fortalte rektor Oddvar Vik om hvordan han ble kjent med at en elev ved skolen var blitt drept.

– Det er en beskjed du ikke ønsker å få, at en av elevene er borte. Jeg snakket også om hvor verdifull hvert enkelt person er. Vi har ingen å miste. Det er viktig at vi sier noe til hverandre mens vi fremdeles har hverandre. Det er en viktig beskjed til ungdommen midt opp i alt det vonde, sier Vik.

Kisten ble båret til den muslimske gravlunden, hvor gravfølget selv senket ned kisten og kastet på jord. Foto: Bjelland, Kjartan

– Fantastisk rørende

Nedsenkelsen av kisten og jordpåkastelsen ble utført av gravfølget, i tråd med muslimsk skikk.

Hvor mange mennesker som møtte opp er vanskelig å anslå, men det dreide seg trolig om minst 500 personer.

– Det var helt fantastisk rørende. Det kom folk fra Bergen, Stavanger og Oslo. Det varmet skikkelig at så mange kunne komme, sier Dalmar Shirwac, leder av den somaliske foreningen i Kristiansand.

Mandag for en uke siden ble Jakob Abullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) knivstukket ved Wilds Minne skole på Lund. I dagene etter drapene la venner og familie ned blomster og lys ved åstedet. Foto: Kollstad, Reidar

Kapellet, som har plass til rundt 250 mennesker, ble fylt til randen under minnestunden, og flere måtte stå på utsiden.

Blant dem var ordfører Harald Furre.

– Det var sterkt å se at så mange ønsket å delta, både fra det muslimske og det norske miljøet. Ved å delta som ordfører ønsker jeg å formidle at hele byen bryr seg, sier Furre til Fædrelandsvennen.

Ordfører Harald Furre og oppvekstdirektør Arild Rekve deltok i begravelsen som representanter for Kristiansand kommune. Foto: Bjelland, Kjartan

Ny begravelse torsdag

Den drapssiktede 15-åringen har ennå ikke sagt noe om motivet for drapene, men skal etter planen avhøres på nytt torsdag denne uka.

Den siktede 15-åringen og den avdøde 14-åringen skal ifølge politiet ha vært i samme omgangskrets. De har begge tilhørighet i samme bydel, men gikk på forskjellige ungdomsskoler.

Tone Ilebekk (48) ble etter alt å dømme et tilfeldig offer da hun forsøkte å gripe inn.

Ilebekk gravlegges fra Oddernes kirke torsdag.