— Forrige gang jeg spilte på Kick i 2013 var det heftig stemning. Nå håper jeg at så mange som mulig blir med på allsang på låtene mine til fredag, for å dekke over at min egen sangstemme som er så dårlig, ler Lars Vaular.

Han gleder seg til å returnere til Kristiansand fredag kveld. Lars Vaular er aktuell med ep-trilogien «666 Alt Gir Mening». Fædrelandsvennens musikkanmelder Gunn-Hilde Erstad trillet terningkast fem til seriens siste utgivelse, «666 Mening».

Spellemann

I 2015 ga Lars Vaular ut ep-trilogien "666 Alt Gir Mening", som sammen dannet en fullengder. Foto: NTB Scanpix

Ep-trilogien førte til at Vaular ble nominert i kategoriene «urban», «tekstforfatter» og «årets album» til årets Spellemannspris, som går av stabelen i Oslo Spektrum 30. januar. Men 31-åringen tror ikke at han vinner noen av dem.— Det er veldig stas å være nominert, men jeg tror Susanne Sundfør kommer til å stikke av med prisene denne gangen. Hun er jo utrolig dyktig, sier Vaular, som sist vant Spellemannprisen i 2011 for albumet «Du betyr meg» i kategorien «hiphop».

— Hvilke andre artister i Norge hører du på selv?

— Uten tvil Ingebjørg Bratland. Hun er en helt rå artist. Jeg hører også mye på gruppa Beglomeg.

— Har du noen «guilty pleasures» på spillelisten din?

— Jeg hører av og til på egne låter. Er det lov? Det hender at jeg sitter på Spotify og tenker «han Lars Vaular har faktisk noe å komme med, og han høres mye bedre ut på plate enn live», ler bergenseren.

Bryter normer

Lars Vaular fikk oppmerksomhet i fjor for sin berømte "potteklipp". Foto: Erik Five Gunnerud

I sjangeren «rap» har regler og tradisjonelle normer stått sterkt i flere år, spesielt i Norge. Derfor liker Vaular å bryte ned så mange som mulig ved å uttrykke seg på en nyskapende måte, både musikalsk og visuelt:— Jeg fikk blandet respons når jeg danset alternativ samtidsdans, og stilte opp i «Det ordnar seg for pappa»-musikkvideoen med potteklipp. Det skal utrolig lite til for å skape reaksjoner i musikk-Norge, mener Vaular, som er kjent for å flørte med ulike musikksjangre og stiler.

— Er potteklippen fortsatt inntakt?

— Nei, nå har jeg skinnet hodet mitt helt, og venter på at håret på toppen vokser ut igjen. Potteklippen hadde sin levetid.

Pappatilværelsen

I løpet av de siste årene har det skjedd store forandringer i Vaulars liv. Tilværelsen som småbarnsfar for Wilfred (3) har gjort rapperen mer strukturert, både som person og musiker:

— Det blir jo mye rutiner i hverdagen når en får barn, og det har smittet over på min arbeidsflyt i musikken også. Jeg er i studio nesten hver dag, hvor jeg jobber effektivt med låter og produksjoner.

— Kommer det mer musikk i år?

— Det kommer ikke en ny ep eller et album. Men jeg skal spille mye konserter, og eksperimentere med ny musikk i studio. Hvis jeg impulsivt lager en kul låt, kan det jo hende at jeg slipper den. Nå bestemmer jeg alt selv, sier Vaular, som valgte å kutte ut sin daværende manager Gunnar Greve i 2014. — Nå er jeg min egen manager. Det vil si mer penger i kassa, men mye mer arbeid. Samtidig er det også større rom for frihet til å velge prosjekter som føles viktige for meg.