Det multinasjonale sikkerhetsselskapet Raytheon har utviklet et program som ved å logge dine oppdateringer på sosiale medier, blant annet kan finne ut hvor du er og forutsi dine videre bevegelser.

I en video den britiske avisen the Guardian har fått tilgang til, viser selskapet hvordan det ved å bruke sitt såkalte ekstremskala analysesystem kan samle store mengder informasjon om personer fra sosiale medier som Facebook, Twitter og Foursquare. Foursquare er en mobilapp som brukes av over 25 millioner mennesker for å vise venner hvor de befinner seg.

Topp ti steder

Ved hjelp av et par tastetrykk kan brukerne av spionprogrammet skaffe seg et detaljert bilde av en persons liv, med venner, nettverk og steder de ferdes plottet inn på et kart.

Det kan lage oversikter over alle personer du har snakket med på Twitter, og lister over de ti stedene du oftest befinner deg.

I videoen viser selskapet hvordan det ved et søk på medarbeideren Nic raskt får opp at han for eksempel ofte går tur i Washington Nationals Park, og at han pleier å være på treningssenteret i sekstiden om morgenen.

Betenkt

Ginger McCall, advokat ved Electronics Privacy Centre i Washington, er betenkt over hvordan slike enorme datamengder kan bli samlet i det skjulte uten særlig oversikt eller regulering.

— Sosiale nettverk er ikke særlig åpne på hva slags informasjon som deles. Brukere kan poste informasjon de tror bare vennene deres kan se, men i stedet blir det sett av myndighetene eller snappet opp av programmer som Riot, sier hun til avisen.

Lovlig i Norge

— På en måte hadde det vært fint om alle brukte slike programmer, for da hadde vi sett hvor utrolig mye vi legger igjen på nettet, og hvor mye profesjonelle aktører kan finne ut om oss, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Aftenposten.

Han understreker at selskaper som Facebook og Google allerede gjør liknende analyser og bruker det til å skreddersy annonseringen til brukerne.

Ifølge Skåra, vil bruk av slike spionprogrammer antakelig være fullt lovlig i Norge, fordi det baserer seg på åpne kilder. De lovmessige utfordringene ligger i hvordan informasjonen blir brukt og eventuelt lagret.

— Dette er en diskusjon vi kommer til å se mye av fremover. Noen hevder at analyser av slik «big data» er den nye oljen, og like stort som da internett kom. For personvernmyndighetene og for oss fører dette til enorme utfordringer, sier Skåra.

Kommersielt samarbeid

Raytheon er verdens femte største forsvarsselskap og omsatte for 16 milliarder dollar i fjor. Selskapet sier det ennå ikke har solgt programvaren, men at amerikanske sikkerhetsmyndigheter fikk tilgang til den i 2010 til bruk i et nasjonalt sikkerhetssystem som kan følge milliarder av personer på nett.

Programmet er blitt døpt Riot - Rapid Information Overlay Technology.

— Riot er et stort dataanalysesystem vi jobber med sammen med industrien, nasjonale laboratorier og kommersielle partnere for å omgjøre massive mengder data til anvendelig informasjon for å hjelpe til med å møte landets raskt endrede sikkerhetsbehov, skriver Jared Adams, talsmann for Raytheons sikkerhets- og etterretningsavdeling, i en mail til The Guardian.