— Dette er svært alvorlig og vi forventer at det ryddes opp, sier Toldnæs til Fædrelandsvennen.

I fjor høst ble Venstre og KrF enige om at regelverket skulle mykes opp for lengeværende asylbarn. Tirsdag avdekket Bergens Tidende at Politiets Utlendingsenhet (PU) ikke har fått beskjed om å endre praksis. Utsendelsene har dermed fortsatt som tidligere.

- Enorme konsekvenser

— Dette har enorme konsekvenser for de det gjelder. I høst har det blitt sendt ut to familier fra Lillesand som etter alle solemerker skulle ha fått bli værende. Det er en tragedie for de berørte, en tragedie som mest sannsynlig har vært helt unødvendig, sier Toldnæs.

En av familiene som ble sendt ut var familien til Shaimaa Isam Mohammad Yusuf (10) fra Jemen. Utsendelsen ble dokumentert av Bergens Tidende og saken har de siste dagene blitt bredt omtalt også i Fædrelandsvennen.

— Det må nå avklares hvor mange barn som har blitt sendt ut som ikke skulle ha blitt sendt ut. De barna som allerede er sendt ut bør få komme tilbake. Det er ikke alle saker som har blitt like godt belyst, sier Toldnæs.

Les også:

Ifølge BT ble 220 barnefamilier transportert ut av Norge i løpet av årets ti første måneder. I disse familiene var det 527 barn. Det er uklart hvor mange av dem som tilhører gruppa med lengeværende barn.

Krever svar i Stortinget

Regjeringens avtale med KrF og Venstre innebar at det skulle komme en forskriftsendring for å skjerme asylbarna som har vært lenge i Norge. I påvente av dette sendte regjeringene en instruks til Politidirektoratet om at politiet ikke lenger skulle prioritere utsendelse av lengeværende barn. Tirsdag ble det klart at denne instruksen aldri ble sendt videre til PU.

— Avtalen innebar helt klart at sakene til lengeværende asylbarn skulle stilles i bero, sier Toldnæs.

Kjell Ingolf Ropstad og KrF krever også en redegjørelse fra justisministeren. - Alvorlig og opprørende, sier Ropstad. Foto: Reidar Kollstad

Les også:

Venstre krever nå svar fra statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) i Stortinget. Partiet krever blant annet at alle utsendelser det siste året blir gransket.

— På bakgrunn av det som er fremkommet i dagens utgave av Bergens Tidende forventer jeg at all utsending av lengeværende asylbarn opphører med umiddelbar virkning og i påvente av nytt regelverk, sier Venstres innvandringspolitiske talsmann Andre N. Skjelstad til BT.

KrF: Alvorlig og opprørende

I KrF reagerer de også sterkt på opplysningene som er kommet frem.

— Det er alvorlig og opprørende. Vi har fått forsikringer om at disse barnas situasjon blir ivaretatt i påvente av forskriftsendringen. Nå har vi bedt justisministeren om å svare for seg, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), nestleder i justiskomiteen.

— Bør utsendte familier få komme tilbake?

— Det er vanskelig å svare på nå, men jeg vil ikke avvise det. Hvis det er personer som burde fått bli som har blitt sendt ut, vil det være naturlig at dette rettes opp. Men det må vi se nærmere på når vi har fått mer informasjon, sier Ropstad.

Politidirektøren kalt inn på teppet

Tirsdag ettermiddag gjorde Anundsen det klart at politidirektør Odd Reidar Humlegård vil bli kalt inn på teppet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har bedt om en forklaring fra Politidirektoratet. Foto: Braastad, Audun

— Politidirektoratet har ikke fulgt opp den viktige policy-endringen som vi har kommet med. Det er en svært uheldig situasjon og noe som ikke skal forekomme, sier Anundsen til NTB.

Ifølge Anundsen ble det gitt klar beskjed fra departementet om at barn generelt skulle prioriteres for uttransportering, og ikke lengeværende barn spesielt.

Les også:

— Det er bra at justisministeren gjør dette, men det er politisk ledelse som sitter med ansvaret, sier Toldnæs.

— Det er justisministerens ansvar at politiske vedtak blir fulgt opp, sier Ropstad.