Det forsikret Oslo universitetssykehus på en pressekonferanse tirsdag. Den norske pasienten ble fløyet til Norge fra Sierra Leone og ble kjørt videre til Oslo universitetssykehus i ambulanse, etter at det i går ble kjent at en norsk feltarbeider er smittet av ebolaviruset.

– Transporten fra Gardermoen gikk helt etter planen, pasienten er installert på Ullevål og er i de beste hender, sa viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus.

Hun fortalte at de er opptatt av å ta vare på pasienten og de pårørende.

– Andre pasienter og pårørende trenger ikke være bekymret. Vi har sperret av et eget område der vi håndterer denne pasienten, sa hun.

Eget team

På sykehuset vil et eget team ta hånd om den norske kvinnen.

– De er trent til dette. To og to i drakter er inne hos henne hele tiden. Det er første gang vi har en pasient med ebolavirus på sykehuset, men infeksjonssykepleierne her er vant til å håndtere smittsomme pasienter, sa Lofthus.

Hun fortalte at de ikke bare er opptatt av å ta vare på den smittede pasienten og de pårørende.

– Også andre pårørende og pasienter blir tatt vare på, sa Lofthus.

Oslo universitetssykehus kommer ikke til å svare på spørsmål om kvinnens tilstand, og viser til at de er underlagt taushetsplikt. Heller ikke spørsmål om behandlingen av kvinnen ønsker sykehuset å besvare.

– Vi kan kun uttale oss generelt, men kan forsikre om at hun er i de beste hender, sa Lofthus.

– Ved godt mot

– Til tross for omstendighetene er vår medarbeider ved godt mot, sa generalsekretær i Leger Uten Grenser, Anne Cecilie Kaltenborn på en pressekonferanse tirsdag.

Hun fortalte at den medisinske evakueringen ble gjennomført etter planen og at pasienten nå er tilbake i Norge. Hvordan den norske kvinnen ble smittet, er fortsatt ikke kjent.

– Vi jobber med å avdekke hvordan pasienten ble smittet, men har ikke noe mer å si om saken nå, sa Kaltenborn.

Flere av organisasjonens medarbeidere i Sierra Leone er berørt av det som er skjedd.

Berørt

– Vi har flere feltarbeidere i Sierra Leone, og alle er svært berørt av at de har en kollega som er smittet, sa Kaltenborn.

– Gårsdagen var en vanskelig dag for oss. Dette er en type nyhet man ikke ønsker å få, sa hun videre.

De øvrige ansatte i Sierra Leone har en svært stor medfølelse både med pasienten og de pårørende, sa generalsekretæren.