KRISTIANSAND: — Jeg meldte fra om kritikkverdige forhold ved ortopedisk avdeling i Arendal til ledelsen, men ingenting skjedde. Derfor varslet jeg Fylkesmannen, sier overlege Sigurd Liavaag.

Han gjorde det i brev 2. juli 2015 og det var andre gang han varslet.

Første gangen i 2014, meldte han sammen med to andre overleger fra om alvorlige personkonflikter ved sykehuset i Arendal.

Mest alvorlige

25. mars 2015 omtalte Fædrelandsvennen den andre varslingen som en av de mest alvorlige arbeidsmiljøkonfliktene noen gang på sykehuset, der opp mot 100 mennesker skal ha vært rammet i flere avdelinger.

Et voldsomt arbeid ble satt i gang fra sykehusledelsens side. Legeforeningen sentralt ble involvert, et eksternt konsulentfirma utarbeidet en arbeidsmiljørapport som sykehusledelsen har unntatt offentlighet og Arbeidstilsynet og tillitsvalgte var engasjert.

Delvis medhold

Nå har Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder kommet med en tilsynsrapport som gir Liavaag delvis medhold i de kritikkverdige forholdene han varslet om.

To av overlegene sluttet i Arendal og begynte ved andre sykehus. Liavaag ble forsøkt tvangsflyttet til ortopedisk avdeling i Kristiansand.

— Det aksepterte jeg ikke, og gikk til rettssak, sier Liavaag.

Forlik

Han forteller at sykehusledelsen kom ham i møte på flere punkter.

I et rettslig forlik aksepterte sykehusledelsen at han ikke kunne tvangsflyttes, men han valgte frivillig å begynne å jobbe i Kristiansand.

For ham var det viktigste at personalproblemene i Arendal ble ryddet opp i.

Nå har Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder kommet med en tilsynsrapport om forholdene ved Sørlandet sykehus Arendal. Foto: Jon Anders Skau

Ukultur

Men han reagerte fortsatt på det han oppfattet som en ukultur. Sykehuset har et rapporteringssystem som heter TQM. I dette skal alle uønskede hendelser, feil og uforutsette komplikasjoner meldes inn. Hensikten er å gjennomgå feilene og se om man kan lære av dem, slik at man stadig kan forbedre kvaliteten på pasientbehandlingen.

— I Arendal har det vært en ukultur der ansatte ble stemplet som illojale dersom de meldte fra i TQM om uønskede hendelser. Systemet ble ofte brukt for å rapportere om konflikter mellom kolleger, sier Liavaag, som sendte bekymringsmelding til Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, som i sin tur opprettet tilsynssak.

I tilsynsrapporten går det fram at sykehusledelsen mener bruken av TQM i avdelingen i Arendal ikke skiller seg fra andre avdelinger ved sykehuset.

Flere skulle vært meldt

For å gi eksempler på kritikkverdige forhold, viste Liavaag til seks pasienthistorier i varslingen. Kun én av de seks var meldt inn i TQM. Sykehusledelsen har innrømmet at her skulle flere vært meldt inn.

Dersom det har oppstått betydelig personskade eller dødsfall, plikter sykehuset å melde fra til Nasjonalt kunnskapssenter, men det er ikke gjort i noen av de seks tilfellene. Fylkesmannen mener det burde vært gjort i minst ett av tilfellene, og understreker hvor viktig det er at slike meldinger sendes.

Uten spesialist

Liavaag meldte også bekymring for at leger under utdanning har utført operasjoner de ikke var kvalifisert til, også uten spesialist til stede. Fylkesmannen mener at i minst to av operasjonene burde det vært spesialist tilgjengelig.

Konklusjonen til Fylkesmannen er at driften og organiseringen av ortopedisk avdeling ikke er uforsvarlig, men peker på at avdelingen må bli flinkere til å melde fra om komplikasjoner og feil som begås.

— Det er et problem med Fylkesmannens behandling at alt baserer seg på kommunikasjon bare med ledelsen. Da kommer ikke hele bildet fram, og det blir litt «bukken og havresekken». Men jeg er glad for de punktene der Fylkesmannen er enig med meg, sier Liavaag.

Kostet mye

Han forteller at det kostet ham mye å gå til rettssak mot sykehuset, og understreker sterkt at han ikke er ute etter å henge ut noen.

— Jeg vil også presisere at ortopedisk avdeling på sykehuset i Arendal er en avdeling jeg har vært glad i og stolt av. Når jeg valgte å komme med skarp kritikk mot egen arbeidsplass så var det fordi jeg ønsket å bidra til at den fortsetter å være en god avdeling til nytte og glede for pasienter i Aust-Agder. Min kritikk er først og fremst en systemkritikk og det blir derfor først og fremst ledelsen som bør svare for de aktuelle problemstillinger, sier Liavaag.

Fornøyd

Organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus er glad Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder mener drift og organisering av ortopedisk avdeling i Arendal er forsvarlig. Foto: Steinar Vindsland

— Vi er fornøyd med at Fylkesmannen konkluderer med at det er forsvarlig drift og organisering, samtidig er det et forbedringspotensial som vi tar fatt i, sier organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus.Hun sier dette blant annet gjelder avviksmeldinger i pasientbehandling i TQM og komplikasjonsregistrering, og setter pris på at forbedringspotensial er blitt avdekket slik at sykehuset kan bli flinkere.

Konflikter

- Hva med at TQM er blitt brukt for å rapportere personalkonflikter?

— Vi vil at ansatte skal si i fra dersom de har problemer på jobb, men ønsker primært at det skal skje via leder, tillitsvalgte eller sykehusets sine jurister. Det er også mulig å melde dette via TQM.

- Er det fortsatt arbeidsmiljøproblemer i Arendal?

— Jeg får tilbakemeldinger på, og opplever at det er et godt arbeidsmiljø i Arendal, sier Føreland.

Ikke tilsynssak

Arbeidstilsynet ble også involvert, men seniorinspektør Anders Thorstad sier at det ikke ble opprettet tilsynssak mot sykehuset.

— Vi krevde opplysninger om hvordan sykehuset håndterte arbeidsmiljøproblemene. Svaret fra sykehuset gjorde at vi hadde tillit til at dette ble håndtert på en riktig måte, og vi gjorde ikke mer med saken, sier Thorsen.