Mandag ettermiddag landet et gigantisk privatfly på Kjevik. Flyet er et av de aller største som har landet på Kristiansand Lufthavn noensinne.

Al-Naimi er blitt kalt mannen som styrer oljeprisene, og blir regnet for å være oljemarkedets mektigste mann. I 2008 ble han satt opp på TIME Magazines liste over "De 100 mest innflytelsesrike mennesker i verden". Foto: NTB Scanpix

Da det skulle ta av fra Kjevik igjen tirsdag formiddag, gikk det to passasjerer ombord.En av dem var Ali Al-Naimi, den mektige oljeministeren hos oljegiganten Saudi-Arabia. Mannen som blir kalt verdens mektigste i oljebransjen har etter det Fædrelandsvennen har grunn til å tro, feriert på Sørlandet.

Fædrelandsvennen har fått opplyst at Al-Naimi landet på Kjevik for to uker siden. Han skal da ha ankommet fra Tromsø i en mindre privatjet. Det er imidlertid svært mye hemmelighetskremmeri knyttet til oppholdet.

Mange kilder bekrefter at de har bidratt til et ferieopphold til en «viktig» person, men få later til å vite hvem de egentlig har hatt med å gjøre.

Ferie i Blindleia

Ubekreftede opplysninger tyder på at al-Naimi har feriert i Ulvøysund, i sommerhuset til forretningsmannen Dag Alexander Høili. Den 13 mål store eiendommen «Kampedalen» ligger idyllisk til i strandkanten ved Ulvøysund i Lillesand. I 2012 ble den kjøpt av Høili for 17,5 millioner kroner, men han fikk senere avslag på prisen etter at det ved renovering ble oppdaget store råte— og museskader.

Vi fikk vite at han var ganske høyt på strå.

Høili bekrefter overfor Fædrelandsvennen at han har leid ut huset sitt i to uker til prominente gjester fra Midtøsten, men heller ikke han kjenner navnet på leietaker.

Fædrelandsvennen har også fått bekreftet fra ytterligere ett hold at det har vært folk i huset med arabisk utseende, og at det har vært kontinuerlig vakthold rundt hele fritidseiendommen, samt på brygga, i perioden gjestene var til stede.

Ubekreftede opplysninger tyder på at al-Naimi har feriert i Ulvøysund, i sommerhuset til forretningsmannen Dag Alexander Høili. Foto: Vidar Godtfredsen/Meglerhuset Sædberg

— Høyt på stråTuristkontoret i Kristiansand har også blitt kontakten av de samme gjestene. De ville at deres norske guide fikk opplæring i å guide i Kristiansand.

— De hadde en guide som de har brukt før og som de var fornøyd med. Så denne guiden ble orientert av en av våre guider om områder som Jegersberg og Baneheia, sier Randi Hukom, rådgiver ved turistkontoret i Kristiansand.

Heller ikke hun fikk vite hvem gjesten var.

— Men vi fikk vite at han var ganske høyt på strå, sier Haukom.

Ledelsen ved Kristiansand Lufthavn har ikke bekreftet hvem som var ombord. Bildene levner imidlertid liten tvil.

Ukjent besøk

Foreløpig er det lite som tyder på at oljeministeren har hatt offisielle oppdrag i Norge.

Er du sikker på at det er ham? Vi kjenner ikke noe til dette.

— Vi kjenner ikke til dette besøket, svarer kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet.

Heller ikke Norges ambassade i Saudi-Arabia kjenner til besøket.

Har feriert i Norge tidligere

Kollega i olje— og energidepartementet, Ole Berthelsen, svarer omtrent det samme:

— Er du sikker på at det er ham? Vi kjenner ikke noe til dette.

Vi har også snakket med en rekke av toppene i olje- og offshorebransjen på Sørlandet. De fleste virker oppriktig nysgjerrige på besøket, men ingen sier at de kjenner til det.

Saudi-Arabias ambassade i Norge hadde tirsdag ettermiddag ikke besvart Fædrelandsvennens henvendelser til tross for flere forsøk.

Fædrelandsvennen vet at Ali Al-Naimi også tidligere har vært på ferie i Norge.

Styrer prisene

Al-Naimi er blitt kalt mannen som styrer oljeprisene, og blir regnet for å være oljemarkedets mektigste mann. I 2008 ble han satt opp på TIME Magazines liste over «De 100 mest innflytelsesrike mennesker i verden».

Det er et av de flotteste flyene som noen gang har vært på Kjevik. Flyet er stort og veldig luksuriøst.

Fædrelandsvennen var på Kjevik da Ali Al-Naimis følge kom i en svart og en hvit Range Rover.

Al-Naimi satt i passasjersetet da de kjørte gjennom porten inn til rullebanen. Da de kom frem til det ventende flyet, gikk både al-Naimi og sjåføren av bilen ombord i flyet. Ellers så det ikke ut til å være andre passasjerer. To andre personer gikk inn i et mindre privatfly like etter.

Det store flyet lettet noen minutter før den mindre maskinen. Via planefinder kunne flyet følges fra Kristiansand til det var i Saudi-Arabia tirsdag ettermiddag.

Saudi-Arabias oljeminister Ali Al-Naimi (t.v.) på vei inn i flyet som tok av fra Kristiansand lufthavn tirsdag formiddag. Foto: Sondre Steen Holvik

— Flotteste- Det er et av de flotteste flyene som noen gang har vært på Kjevik. Flyet er stort og veldig luksuriøst. Det har en rekkevidde som kan gå hele verden rundt. Det er virkelig pengefolk som eier slikt, sier stasjonssjef for SAS på Kjevik Tor Erik Egerdahl. Han la til at flyet er dobbelt så stort som det de bruker på Oslo-flyvningene. Normalt tar et fly av denne typen 200 til 400 passasjerer. Dette var innredet med 36 seter.

Hvorfor det var to fly i følget, besvarer Egerdahl slik:

— Det er ofte slik med de som har terrorfare rundt seg, de sprer risikoen.

- Opecs virkelige sjef

Saudi-Arabia er verdens største eksportør av råolje, og deres oljeminister Ali al-Naimi bestemmer i stor grad hvor mye olje landet skal hente opp. En av årsakene til at oljeprisen de siste månedene har vært lav er at Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) ikke reduserte sin produksjon av olje. Ifølge NTB blir det også sagt at al Naimi i praksis er OPECs virkelige leder.

Om han nå har tenkt til å øke eller redusere oljeproduksjonen fikk vi ikke svar på. Al-Naimi rullet ikke ned vinduet da vi forsøkte å få kontakt med ham utenfor porten.

Her forlater flyet til Saudi Arabian Oil Company, det statseide oljeselskape i Saudi-Arabia, Kjevik tirsdag formiddag. Normalt tar fly av denne typen 200 til 400 passasjerer. Dette privatflyet har 36 seter, og masse luksus. Foto: Sondre Steen Holvik