- Jeg lo så mye at det ble vanskelig å gjøre jobben min, sier lystekniker Jon Olav Grendstad Aabrek om premieren. Foto: Eli van der Eynden
Anne-Grete Fuglaas fra Skien har vært på forestillingene i skolehuset hvert år siden 2010. Foto: Eli van der Eynden
Malin Solberg Stavenes koste seg på Undervannsskjær Teater i Ny-Hellesund. Foto: Eli van der Eynden

NY-HELLESUND: «Javeeeeeeeel! Kan dere ha det greit?» roper en karikert kristiansander med voldsomt kroppsspråk og utestemme. De 40 publikummerne i skolehuset humrer gjenkjennende. Olav Grendstad bekler, ifølge seg selv, intet mindre enn 50 forskjellige roller i løpet av enmannsforestillingen «You know... It's Kristiansand».

Forestillingen er utstyrt med undertittelen «En sann komedie om byen som har et hjerte av parkeringsplasser».

Grendstad har selv engasjert seg sterkt i parkeringshussaken, og er styremedlem i foreningen Torvets Venner, som blant annet administrerer Facebook-siden «Nei til Likkjelleren». Meningsmotstandere på alle bauger og kanter får gjennomgå i løpet av kvelden. Det samme får byens pressekorps. Demonstrasjonen mot parkeringshuset dekkes av en svært begeistret Kristiansand Avis-journalist, som bare er yrende glad for at det er litt liv i byen, samt Fædrelandsvennen uengasjert, lett forfyllede utsending. NRK Sørlandet slipper ikke billigere unna, og representeres med et snorkende nyhetsanker og en utegående reporter med snevert perspektiv.

Familieforetak

Grendstad har satt familien i sving for anledningen. Datteren Sofie driver kafé med hjemmebakst og søte saker, søsteren Marit driver bar og holder styr på billetter og økonomi, og nevøen Jon Olav Grendstad Aabrek er lystekniker og altmuligmann.

— På premieren lo jeg så mye at det ble vanskelig å gjøre jobben min, sier Jon Olav.

Han forteller også at han ikke har vært alene om å slite med å holde latterkulene tilbake, spesielt når publikum er av det høylydte slaget.

— Det har hendt at onkel har begynt å le på scenen, forteller han.

- Jeg lo så mye at det ble vanskelig å gjøre jobben min, sier lystekniker Jon Olav Grendstad Aabrek om premieren. Foto: Eli van der Eynden

Tradisjonsrikt teater

Etter femten år med sommerteater på Monsøya i Ny-Hellesund, har Knut Walle gitt stafettpinnen videre til Grendstad. Publikum er så langt fornøyde med nykommeren.

Anne-Grete Fuglaas kommer fra Skien, men leier hytte i Trysfjorden om sommeren. Hun har sett Knut Walles forestillinger hvert år siden 2010, og de årlige teaterturene til Monsøya har blitt en fast post på ferieprogrammet. Hun har ikke fulgt parkeringshusdebatten, men det går helt fint.

— Det er kjempemorsomt. Man trenger ikke lokalkunnskap for å synes dette er gøy.

Anne-Grete Fuglaas fra Skien har vært på forestillingene i skolehuset hvert år siden 2010. Foto: Eli van der Eynden

Tar tempen på Agder

Malin Solberg Stavenes har også tatt turen ut til Undervannsskjær Teater. Hun har sett flere av Knut Walles forestillinger, og ble litt ekstra nysgjerrig da hun fant ut at det var en ny kar på scenen i år.

— Jeg synes det er veldig bra så langt, sier hun i pausen.

Hun ble spesielt begeistret av Grendstads gjennomgang av sørlandskommuner med vei gjennom sentrum, rikt illustrert med lokale dialekter og særtrekk.

— Han klarer å ta tempen på de forskjellige stedene i Agder. Ikke bare dialektene, men også hvordan folk er på de forskjellige stedene, sier hun.

Malin Solberg Stavenes koste seg på Undervannsskjær Teater i Ny-Hellesund. Foto: Eli van der Eynden

Harselasen med byens stadige higen etter flere parkeringsplasser har fylt opp skolehuset hver torsdag, fredag og lørdag siden slutten av juni. Ryktet har gått, og enmannsteateret har sett seg nødt til å sette opp ni ekstraforestillinger. Ifølge billettkontoret begynner det å bli trangt om plassen der også.