Sandvolleyprofilen har tatt kystskippersertifikat og manøvrerer helst båten her fra øverste dekk. Foto: Reidar Kollstad
Barolo III er båtens navn, som ble tildelt av forrige eier. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Jeg har byttet ut hyttelivet med båtlivet. Det er ikke så verst det, smiler den 48 år gamle siddisen i det Fædrelandsvennen stiger om bord i den eksklusive farkosten ved Hartmanns brygge.

Bjørn Maaseide har mange baller i lufta. Etter 17 år med aktiv idrett slo han seg opp på investeringer, solgte i 2007 treningskjeden han hadde bygd opp og er i dag sjef for Sats Elixia Norge, med dag- og ukependling mellom boligen i Stavanger og kontoret i Oslo.

Sandvolleyprofilen har tatt kystskippersertifikat og manøvrerer helst båten fra øverste dekk. Foto: Reidar Kollstad

I fjorsolgte han landstedet i Høvåg, som han kjøpte i 2001, til en kamerat for 12,5 millioner kroner.Idrettskjendisens private verdier er av bladet Kapital estimert til rundt milliarden. Om han skulle bli smittet av trefotsyken som herjer blant båteiere på Sørlandet har han muskler til å skaffe medisin.

— Dunker ikke 50 tonn rett i brygga

Prektige fartøy ligger fortøyd på rekke og rad i området fra Gravane til gjestehavna, men Bjørn Maaseides Princess overgår de fleste.

Denne uka har firebarnsfaren klappet til kai i Kristiansand for å følge yngstedatteren (13) under junior-NM i sandvolleyball i byen. Og sist helg parkerte han som kjent Petter Stordalen i Blindleialøpet i kajakk.

Stuekrok med skinninteriør og god sofaplass foran tv-en. Foto: Reidar Kollstad

71 fot, eller 21 meter, med to ganger 1360 hestekrefter i hekken. Skipet rommer ti sengeplasser fordelt på fem sovekabiner, fire bad, kjøkken og stue med de fleste fasiliteter man finner i en leilighet på land, og vel så det. Toppfarten er 34 knop, marsjfarten 20. Nypris er nærmere 25 millioner kroner, men verditapet er stort og 2008-modellens salgsverdi anslås i dag til i underkant av ti millioner.

Dette er førerplassen om bord. Foto: Reidar Kollstad

— Det er nesten så jeg kunne bodd i båt bestandig. Jeg synes det er helt fantastisk, sier Bjørn Maaseide, som tok kystskippersertifikat da han kjøpte yachten for fem år siden. - Et røslig skip å manøvrere i trange sørlandshavner?

— Hvis du har det litt i deg så går det greit. Det er nesten lettere å legge til med denne enn en Hydralift 31 jeg hadde tidligere, siden denne har sidepropell både foran og bak. Men det er klart; du dunker ikke 50 tonn rett i brygga, da går det hull, svarer Stavanger-mannen.

Planlegger jordomseiling

Om sommeren foretrekker han sjøveien. For et par uker siden la han til ved Thor Hushovds strandeiendom i tre dager, de to ble gode kompiser under Mesternes Mester til tross for at Grimstad-syklisten viste Maaseide ryggen i NRK-tevlingen sist vinter.

Når Bjørn Maaseide skal rundt i Kristiansand tar han sykkelen fatt. Han ligger til kai i byen i ti dager, blant annet for å følge datteren (13) under junior-NM i sandvolleyball. Foto: Reidar Kollstad

Barolo III, som fartøyet heter, har han tatt med fra København i sør til Tromsø i nord, men drømmen rekker atskillig flere sjømil enn som så. Maaseide er oppvokst i seilbåt og planlegger å bytte ut yachten med en havseiler av samme kaliber. I denne vil han tilbringe rundt 12 måneder i løpet av et par år. Enkelte etapper skal settes bort til andre.

— Det kan bli om ett, fem eller sju år, det vet jeg ikke. Men jeg har lyst å reise tilbake til alle steder jeg har spilt sandvolleyball, forteller han.

- Og det er ikke få?

Slik ser det ut i en av de fem kabinene med i alt ti sengeplasser. Foto: Reidar Kollstad

— Hehe, nei, stort sett der det er strand; Argentina, Brasil, USA med Los Angeles og Hawaii, Kina og andre steder i Asia, Australia, Sør-Afrika, Spania og Middelhavet. Jeg har begynt å planlegge litt i hodet, svarer mannen som i fjor ble skilt etter 22 års ekteskap.Om tre uker skal sandvolleyprofilen til OL i Rio, men ikke bare for å være tilskuer: Sammen med tidligere makker Jan Kvalheim, som han vant verdensserien og EM sammen med på 90-tallet, skal han spille oppvisningskamper mot gamle konkurrenter.

Sats Elixia på rett kjøl

Bjørn Maaseide har et brennende engasjement for trening og sunn livsstil. 90 prosent av arbeidstiden går med til Sats Elixia-kjeden, som har tre sentre i Kristiansand: Kvadraturen, Vågsbygd og Kjøita. De går i pluss, men ikke så mye mer.

– Å konkurrere med folk som taper penger er ikke det letteste, sier Bjørn Maaseide. Foto: Reidar Kollstad

— Det er ikke i Kristiansand vi gjør de store tallene våre. Det er tøff konkurranse i byen, men det er det over hele Norge. I løpet av fem år har antall treningssentre økt fra 400 til 1100, gjerne subsidiert av eiendomsbesittere og investorer. Å konkurrere med folk som taper penger er ikke det letteste, da er prisene deres gjerne litt for lave, påpeker treningsgründeren. Året før han inntok sjefsstolen ble Sats og Elixia fusjonert, i juni 2014. Fusjonsåret ble svært krevende, med medlemsflukt og minus 222 millioner i resultat for morselskapet Health & Fitness Nordic, som også eier Fresh Fitness-kjeden.

Fjoråret ble bedre, 25 millioner i pluss, og fremgangen fortsetter i år. Samtidig har Sats Elixia gjort et oppsiktsvekkende byks fra 143 til 60. plass på Norsk Kundebarometer, som måler kundetilfredshet.

5000 nye medlemmer

— Det skyldes først og fremst de 4000 ansatte i våre 70 sentre som har reist kjerringa. I tillegg har vi renovert for 80 millioner og fått god respons på online-trening. Antall medlemmer har økt fra 182.000 til 187.000, bemerker han.

Kjøkken med oppvaskmaskin sentralt i «stua». Foto: Reidar Kollstad

På siden er Maaseide styreleder for det private sykehuset Forusakutten-Kolibri og nestleder i styret for Norsk Tipping. Han eier selskapet Kraft Finans som driver med finansforvaltning, og har 45.000 kvadratmeter næringseiendom gjennom selskapetMaaseide Promotion.Så om det regner og blåser mens han ligger til kai, er det alltid noe arbeid som venter. I tillegg til båten har 48-åringen en egenskap mange sørlendinger vil misunne ham:

— Klart jeg foretrekker solskinn, men så fort jeg kommer i båten blir jeg faktisk litt værimmun.