Fredag ga resultatet av den britiske folkeavstemningen den mest turbulente dagen i finansmarkedene på mange år. Utover formiddagen tok Fædrelandsvennen en ringerunde til noen sentrale personer i Sørlandets næringsliv. Alle ble spurt om hva de tror «Brexit» vil bety for landsdelens næringsliv.

Her hva de svarte:

Tom Nysted, konsernsjef Agder Energi: — Jeg registrerer det som har skjedd, men velger å tro at det ikke skaper noe Sodoma over natten. Nå må det bli tid til å tenke ut de kloke trekkene som trengs. Finansmarkedene berøres først. Når det gjelder energi, er vi på vei mot ett marked i Europa. Slikt snus ikke umiddelbart, og vi har selv fått «landingstillatelse» i Skottland. Generelt vil jeg ikke ha noen bastante meninger nå og er egentlig ganske avmålt til situasjonen.

Anne Grete Ellingsen, Node. Foto: ARKIV

Anne Grete Ellingsen, administrerende direktør Node: — Når det gjelder leverandørindustrien, er det verken mye innkjøp fra eller leveranser til UK. Men riggene beveger seg mellom norsk og britisk sektor, så vi trenger politiske systemer som kan gi et samordnet rammeverk. At oljeprisen falt umiddelbart etter at avstemningsresultatet ble kjent, tar jeg med fatning. Prisen styres av globalt tilbud og etterspørsel, UK er en liten aktør, vi ser positive tendenser i store økonomier og den amerikanske skiferoljeproduksjonen har falt.

Tor Henning Ramfjord, NOV. Foto: ARKIV

Tor Henning Ramfjord, administrerende direktør National Oilwell Varco Norway: — Umiddelbart har jeg ingen annen kommentar enn at dette ikke er særlig bra for verdensøkonomien. England er en sentral aktør. Det vil vise seg om de umiddelbare, sjokkartede markedsreaksjonene demper seg etter hvert.

Øivind Stenstad, Glencore Nikkelverk. Foto: ARKIV

Øivind Stenstad, administrerende direktør Glencore Nikkelverk: — Markedet liker ikke usikkerhet og metallprisene rammes raskt. Fremover skal mange vurderinger foretas, men på kort sikt råder usikkerheten.

Siri Mathiesen, NHO Agder. Foto: ARKIV

Siri Mathiesen, regiondirektør NHO Agder: — Jeg hadde håpet på et annet utfall og er litt rystet akkurat nå. Med globale utfordringer som klima, energi, sikkerhet og migrasjon er det uheldig at en så sentral aktør som Storbritannia forlater bordet. Næringslivet er ikke glad i det uforutsigbare. Mens Norge har en åpen økonomi, gjelder det enda mer for Sørlandet; her slår det rett inn. Nå gjelder det å beholde EØS-ordningene vi nyter godt av, ikke minst når vi skal finne nye næringer å leve av, i takt med at oljeinntektene synker ytterligere.

Geir Bergskaug, Sparebanken Sør. Foto: ARKIV

Geir Bergskaug, administrerende direktør Sparebanken Sør: — Akkurat nå blir det mest teser, og vanskelig å vite sikkert hva som skjer fremover. Men i alle tilfeller må vi få en politisk definert prosess mellom Storbritannia og EU, og den må sikre samarbeid og internasjonal handel. Samtidig er det ingen tvil om at et svekket EU ikke er bra globalt. Finansmarkedene er sentimentdrevne og preges akkurat nå av urolig frykt. Kanskje vil vi se verdsettingseffekter som kan resultere i nedskrivninger. Det store spørsmålet er selvsagt hva avstemningsresultatet får å si for den underliggende økonomien på lang sikt.

Anita S. Dietrichson, Næringsforeningen i Kristiansandsregionen. Foto: ARKIV

Anita S. Dietrichson, administrerende direktør Næringsforeningen i Kristiansandsregionen: — At dette skjedde akkurat nå, som både økonomi og politikk trengte ro til å håndtere andre utfordringer, gjør det ekstra alvorlig. Usikkerheten er skadelig, og jeg frykter ringvirkninger av både politisk og økonomisk karakter.

Helene Falch Fladmark, Eyde-klyngen. Foto: ARKIV

Helene Falch Fladmark, leder for Eyde-klyngen: — Selv om ingen vet hva som skjer nå, er dette dårlige nyheter. Storbritannia har vært frihandelslandet i Europa gjennom tusen år. Nå skaper usikkerheten uro, attpåtil på et tidspunkt som det er mye annen uro i verden.