Det finnes mange tips og råd om sommeren, men hvilke er gode, og hvilke burde du styre unna? Fædrelandsvennen har tatt for seg en rekke myter. Under får du svar på hvilke som stemmer — og hvilke som ikke stemmer.

Bading

Leges sår raskt av saltvann?

Nei. Det er kroppen som sørger for å lege sår gjennom en veldig komplisert prosess, og det gjør kroppen helt på egen hånd. Vår jobb er å sørge for at såret er rent og ikke betent. Derfor er det viktig å rense alle sår godt når man blir skadet. Både saltvann og ferskvann og diverse desinfeksjonsmidler kan brukes, fordi det viktigste er å skylle og rense såret.Deretter skal såret ha mest mulig fred så det får gro. Men når vi skifter plaster eller kompress, må vi som oftest rense såret. Forskning viser at vanlig vann er like effektivt som spesielle desinfeksjonsmidler. Om det er saltvann eller ferskvann, spiller ikke så stor rolle, bare vannet er rent, sier kommuneoverlege i Kristiansand Dagfinn Haarr.

Fjerner badebasseng (med klor) brunfargen?

— Nei. Brunfargen lages av celler som sitter dypere i huden og lar seg ikke bleke av klorvann. Huden er jo heldigvis vanntett, sier Haarr.

Hvis du blir brent av brennmanet, skal du tisse på stedet du ble brent?

Kan man behandle brennmanetskade med urin? Foto: NTB Scanpix

— Du må gjerne tisse på området der du blir brent dersom du klarer det (kan jo være litt vanskelig dersom du har brent deg på armen). Men det som hjelper er følgende: Skyll godt med sjøvann først (ikke ferskvann, det kan gjøre vondt verre). Fjern eventuelle manet-tråder. Ikke gni, da utløser du mer gift. Deretter skal du forsøke å få tak i så varmt (fersk)-vann som mulig, gjerne opp mot 45 grader, skal du holde det området der du har brent deg, i dette vannet til smertene gir seg. Det kan ta fra 10-90 minutter. Riktignok ligner nok urin mer på sjøvann enn på ferskvann, så det er nok bedre enn ferskvann å skylle med. Men problemet er at det blir så altfor lite væske. Det er mye bedre å bruke havet til å skylle med, sier Haarr.Les også:

Soling

Kan du bruke solkremen fra i fjor?

— Det kommer an på hvordan solkremen har vært oppbevart. Har den ligget mørkt og kjølig i løpet av vinteren vil den ikke forringes særlig. Sjekk eventuelt om solkremen har holdbarhetsdato, sier Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen.

Kan man bruke solkrem kjøpt sommeren før? Foto: NTB Scanpix

Hvis jeg har grunnlag fra solarium eller tidligere soling, trenger jeg solkrem?

— Ja, selv om du har grunnlag er det viktig å bruke solkrem. Solstrålene fra solarium herder ikke huden slik som sola ute gjør, dermed kan man bli brent, sier Vigander.

Hvis jeg blir solbrent, så blir jeg brun og fin i morgen?

— Dette stemmer ikke. Når huden blir rød eller brun av sola, er det et tegn på at den prøver å beskytte oss fra skadene sola gir. Rødfargen er et tegn på at DNA i hudcellene har blitt ødelagt. Huden kan selv reparere noen av disse skadene, men ikke alle, sier Vigander.

Blir solbrent hud til fin og brun hud dagen etter? Foto: NTB Scanpix

Det er viktig å sole seg mye på sommeren, fordi solen gir oss D-vitamin og det får vi ikke nok av resten av året?

— Vi trenger sola for å få vitamin D, men det er ikke mer en et par minutter i sola som skal til. Kroppen starter å bryte ned vitamin D når vi den har fått nok, så det hjelper ikke å være lenge i sola, sier Vigander.

Når jeg bruker solfaktor 15 eller høyere, så kan jeg ligge i sola hele dagen uten å smøre meg igjen?

— Dette stemmer ikke. Mange får dårlig beskyttelse fordi de smører for tynt og ujevnt. En huskeregel er en håndfull til en kropp, og et barns håndfull til en hel barnekropp, sier Vigander.

Hvis man har smurt seg med vannfast solkrem, så kan man bade så mye man vil uten å smøre seg hver gang?

— Har man svettet, badet eller er lenge i sola midt på dagen, bør man smøre seg på nytt, sier Vigander.

Etter klokka 15.00 blir jeg ikke brent?

— Sola er sterkest midt på dagen, men også på ettermiddagen kan man bli brent, spesielt nå midt på sommeren når solen er på sitt sterkeste. Vis solvett også da. Nyt sola, men ikke bli solbrent, sier Vigander.

Mat og drikke

Må du vente en time etter at du har spist før du kan bade?

— Nei. Denne påstanden er utrolig seiglivet, selv fikk jeg høre da jeg var barn at man kunne få krampe dersom man badet før det var gått en time. Det er vanskelig å forstå hva slags mekanisme som eventuelt skulle gjøre det så farlig akkurat å bade etter måltid. All annen fysisk aktivitet kan man jo gjøre med en gang, og for kroppen er det ikke noen forskjell å bli brukt i vann eller på landjorda. Det er mulig at man har tenkt at alt blodet går til tarmene når man har spist, og så blir det ikke noe igjen til å svømme med, men kroppen sørger selvsagt for å fordele blodet der det trengs mest, og da må fordøyelsen bare vente litt lengre dersom man er fysisk aktiv. Det man skal være forsiktig med, er å bade med alkohol i kroppen, fordi alkohol virker inn på både vurderingsevnen, men også noen av de fine reguleringsmekanismene som styrer blant annet blodforsyningen. Så det hadde vært mye bedre at vi hadde lært at vi ikke skulle bade med alkohol i kroppen, for det kan faktisk være farlig, sier kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

Trenger du ekstra vann eller salt når det er varmt ute?

— Ja og nei. Med mindre du skal løpe langt i sterk varme, er kroppens saltlagre mer enn tilstrekkelig selv om du svetter mer. Dessuten spiser de fleste av oss gjennomsnittlig dobbelt så mye salt som vi trenger. Når det gjelder væsketilførsel, har nyrespesialistene advart mot å drikke mer enn det vi trenger. Noen mennesker går jo rundt med vannflasken og drikker hele tiden.Vi har nok salt i kroppen til å tåle ganske så mye svetting. Når det gjelder væsketilførsel, er rådet å stole på kroppens signaler: Drikk når du er tørst. Fargen på urinen er ingen god test på om du har drukket for lite. Ta sjansen på at våre egne reguleringsmekanismer gjør jobben. De er mye mer presise enn det vi tror når vi går rundt og sutter på vannflasken, sier Haarr og legger til at vi må huske på at små barn må passes på. Hos dem kan det bli væskeunderskudd. De må minnes på å drikke når de herjer rundt på en varm badestrand.

Værtegn

Aften rød, gjør morgen bløt?

Stemmer:

— Det betyr at en kveld med rød himmel ofte bringer med seg regn neste morgen.En stor del av Norge ligger i vestavindsbeltet, det betyr at det meste av vær og fronter kommer vestfra. Som kjent går sola ned i vest. Hvis sola går ned i et skylag som ligger i vest, er det sannsynlig at disse skyene vil bevege seg lenger øst til neste dag. Altså vil morgendagen bli skyet, og kanskje også være preget av nedbør.Dette gjelder særlig dersom du befinner deg på Vestlandet. På Østlandet kan du være heldig å ligge i nedbørskyggen når været kommer vestfra, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Betyr rød himmel på kvelden en bløt morgen? Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Svalene flyr høyt mot godvær, men lavt når det blir dårlig vær?

Stemmer:

Svalene flyr høyt mot godvær, men lavt når det blir dårlig vær? Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

— Svalene jager insekter og de flyr i den høyden insektene fins. Insekter er vare for fuktigheten i lufta. Faller det nedfør, går de i dekning. Øker fuktigheten i et luftlag, vil insektene søke til et tørrere luftlag, som regel i lavere høyde. I en situasjon der været er i ferd med å endre seg fra tørt vær til nedbør, kan omslaget ofte skje i høyere luftlag før vi merker noe til det ved bakken. Insektene begynner å fly nærmere bakken. Værtegnet burde egentlig vært insektene flyr lavt når det blir dårlig vær. Men små insekter er vanskelige å observere. Derfor knyttes tegnet til svalene som jakter på insektene. De er lettere å oppdage, enten de flyr høyt eller lavt.Den første delen av værtegnet, at svalene flyr høyt mot godvær, er et dårligere varsel. Godværet, med tørr luft i stor høyde, har vi allerede når insektene flyr høyt, sier Fagerlid. Er det stor ring rundt månen, blir det kraftig nedbør?

Stemmer:

— Ring rundt månen viser det samme som ring rundt sola. Månen reflekterer sollyset og særlig når månen er full kan dette lyset bli så kraftig at det brytes gjennom et tynt skylag bestående av iskrystaller. Det dannes en mer eller mindre tydelig ring med månen i midten. Skyene som månelyset skinner gjennom, kan være ytterkanten av et nedbørområde på vei mot oss. Været vil skifte. Om noen timer, kanskje i løpet av kommende formiddag, vil det falle nedbør, sier Fagerlid.