KRISTIANSAND: Å ta flytting av Luftforsvarets skolesenter fra Kjevik til Værnes ut av Forsvarets langtidsplan i påvente av en utredning som blir ferdig i 2020, har vært et av hovedargumentene for Sørlandets politikere.

Nå viser det seg at utredningen ikke skal skje i løpet av fire år, slik Forsvarssjefen anbefalte. Den skal ferdigstilles neste år, og så vil regjeringen starte flytting til Værnes i 2018. — Forsvarssjefen skal fortsatt gjennomføre en studie av utdanningssystemet, men i løpet av 2017 og ikke innen 2020 slik det blir foreslått i det fagmilitære rådet. Bakgrunnen for dette er at utdanningssystemet allerede er utredet to ganger, får Fædrelandsvennen opplyst i Forsvarsdepartementet.

- Vi må vente

Det vises blant annet til at Forsvarssjefen allerede i 2015 konkluderte med at utdanningssystemet er fragmentert og utøves på for mange steder, noe som gir høye administrasjonskostnader.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kjenner ikke til 2017-planen:

— Egentlig litt overraskende, men det rokker ikke ved vår oppfatning av at vi må vente til å ta en beslutning før utredningen foreligger, sier han.

Stortingsbehandlingen av langtidsplanen starter om få uker, og allerede 4. november skal utenriks- og forsvarskomiteen ha sin innstilling klar.

— At utredningen gjøres så raskt forsterker bare vår argumentasjon om at det ikke er grunn til å gjøre noe overilt før totaliteten er på plass, mener Kristiansands ordfører Harald Furre.

Forsvarssjefen bekymret

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens fagmilitære råd er å starte flytting fra Kjevik i 2020. Foto: Roald, Berit

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens fagmilitære råd er å starte flytting fra Kjevik i 2020. Han anbefaler også å vente med strukturelle endringer i utdanningssystemet inntil erfaringer med den nye militære ordningen er kartlagt. Denne ordningen ble iverksatt 1. januar 2016, og innebærer innføring av to likeverdige karrieresystemer for offiserer og spesialister.I sine kommentarer til regjeringens forslag til langtidsplan poengterer han:

«Jeg er bekymret for at manglende konsekvensvurderinger kan bidra til et vel optimistisk innsparingspotensial innen utdanning».

Ressurskrevende modell

Når Fædrelandsvennen spør hvorfor ikke regjeringen vil vente på en evaluering av den nye militære ordningen, svarer Forsvarsdepartementet via sin pressevakt:

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen og statsminister Erna Solberg presenterte regjeringens forslag til Langtidsplan for forsvarssektoren 17. juni. Foto: Roald, Berit

— Det har vært et vesentlig poeng for regjeringen å ta noen prinsipielle beslutninger før militærordningen har satt seg og gi ytterligere retning til implementeringen av ordningen. (...) Derfor legger regjeringen opp til en annen tidsfasing enn hva forsvarssjefen skisserte. Det må ikke lages nye utdanninger for offiserer og spesialister innenfor dagens fragmenterte utdanningssystem med komplekse styringslinjer og små fagmiljøer. Det vil være å videreføre en svært ressurskrevende modell.Og slik begrunnes ønsket om å handle raskt:

— Regjeringen anbefaler en flytting av staben ved Luftforsvaret Skolesenter Kjevik og befalsskolen i 2018 slik at det nye skolesenteret på Værnes tilføres relevant kompetanse på skoledrift i etableringsfasen. Den tekniske utdanningen (Luftforsvarets tekniske skolesenter) på Kjevik er derimot forutsatt flyttet og omstilt innen 2025. Denne tidsfristen gir Forsvaret god tid til å omstille produksjonen av kritisk teknikerkompetanse, og til å vurdere alternative måter å levere teknisk utdanning på i fremtiden.