Det viser seg også i symbolene de identifiserer seg med. Motstandsbevegelsen Nordfront bruker T-runen i sitt propagandaapparat og omformer på denne måten historiske skrifttegn til å bli verdiladete symboler. Nazister har tidligere lagt beslag på flere historiske symboler — som solkorset og s-runen. Skal nye politiske bevegelser legge beslag på enda fler av våre historiske skrifttegn?

Språklig fellesskap

Runer er skrifttegn i et skriftsystem som var virksomt her til lands fra omkring år 200 til 1500. I århundrer har runene også vært symboler for en historisk identitet og et språklig fellesskap. Helt fra 1500-tallet og frem til i dag er runer blitt studert med antikvarisk interesse i Skandinavia. De ble brukt for å legitimere kongelig makt på 1600-tallet og for å styrke nasjonal identitet på 1800-tallet. På begynnelsen av 1900-tallet var runene eksplisitte tegn i nazismens propagandaapparat. I dag er det minoriteter som bruker runene politisk. Men det faktum at noen gjør det, vekker et vell av følelser blant mange.

Ideologisk budskap

I dag hentes runer frem som symboler for ideologiske budskap med henvisning til førkristne idealer. Eksempelvis benytter organisasjonen Nordfront T-runen, troligvis med henvisning til den norrøne guden Týr, snarere enn som tegn for lyden t . Den grafiske formen og det begrensede formatet runene besitter gjør runene tiltalende som identitetsmarkører. Slik sett føyer runene seg inn i en lang praksis. Håndverkertegn og bumerker fungerte som signaturer og eiendomsmarkering langt inn i tidlig moderne tid. Runologer forklarer runenes grafiske form på grunnlag av praktiske hensyn. Rette linjer og spisse vinkler gjorde det lettere å riste runene i tre. Nyreligiøse grupper gjenfinner runeliknende former i både menneskeskapte og naturskapte omgivelser. Slik ser de tegnene som symboler for universelle krefter. I vitenskapelige kretser har runenes magiske potensiale vært gjenstand for interne stridigheter i flere hundreår, i dag presiserer runologer at runene primært er skrifttegn i et skriftspråk. Til tross for at nye ideologiske brukere henviser til norrøne og ur-germanske idealer, bidrar de først og fremst til at runene blir symboler for fellesskap mellom opprørske menn som kjemper for raserenhet.

Ekstremisme

Hvis runene ikke først og fremst skal assosieres med ekstremisme, må tegnene frigjøres fra et eksklusivt ideologisk innhold og nøytraliseres. Tross alt representerer runene langt flere symbolverdier enn ideologiske; først og fremst er de skrifttegn i en skrifttradisjon som har lengre historie her til lands enn det latinske alfabet.