November er den siste høstmåneden og det blir mørkere for hver dag som går. Det er ikke til å unngå, det er snart vinter. Da tenker jeg at det kan være lurt å følge rådet til min mor om å mate hele kroppen og ikke bare magen. Ta noen smarte grep i matveien som gir bedre humør og energi når dagene blir korte og mørke fremover. Når lyset blir borte og dagene blir grå, kan livet lett også virke grått og kjedelig.

306831893.jpg

Mat som pleier kropp og sjel er lys i mørketiden. Sett farge på vintermaten og lag supper og deilige gryteretter med ingredienser som får deg til å bli hensatt til eksotiske steder og solfylte strender. Bruk krydder som ingefær, chili, pepper, kanel, gurkemeie og hvitløk sammen med fargerike grønnsaker og rotgrønnsaker. De er næringsrike, velsmakende og kan med sine virkestoffer til og med holde oss varme i minusgrader. Bortsett fra at man må beregne litt ekstra koketid på noen gryter, er de ellers enkle å lage.

Gryteretter med kjøtt og grønnsaker kan kokes kvelden i forveien, da de som oftest smaker bedre dagen etter. Jeg forbereder ofte dobbel porsjon for å slippe å planlegge middag neste dag. Eller jeg fryser ned en middagsporsjon til en dag jeg ikke har tid eller humør til å lage middag. Men det hender noen ganger at jeg lager en stor porsjon for å invitere familie eller venner, og lyser opp også deres liv i vintermørket mens jeg først er i gang.

Oppskrifter

Fiskegryte med søtpoteter

Til 4 personer

1 kg blåskjell

300 gram torsk eller annen hvit fisk

8 scampi (eller litt mer fisk)

2— 3 søtpoteter i terninger

1 løk, hakket

1 liten fennikel, skivet

3 hvitløk fedd, hakket

1 ts søt paprika

½ ts malt ingefær

en klype cayennepepper

2 ts tomatpuré

6 dl vann

1 ss fishsauce, (soyasaus kan også brukes)

1 sitron, saft

Persille

Olje til steking

aichamat fiskegryte.jpg Foto: Odd Nerboe

Skrell og skjær opp alle grønnsakene og fres i litt olje. Tilsett krydder og tomatpuré. Bland godt inn i grønnsakene og fres litt til. Hell i vann og kok opp. La gryten koke i ca. 25 minutter eller til potetene er nesten møre. Ha i skalldyr og fisk. Tilsett fishsause (eller soyasaus) og sitronsaft. Legg på lokk og kok i 5— 10 minutter til alle skjell har åpnet seg og fisken er kokt. Server med et dryss persille, nykvernet pepper, godt brød og gjerne litt aioli.

Lammekarri med yoghurt og spinat

Til 4 personer

700 gram rent lammekjøtt fra lår, skjæres i ca. 2 cm terninger

1 fedd hvitløk

ca. 2 cm fersk ingefær

½ ts gurkemeie

1 ts garam masala

½ ts malt koriander

½ ts spisskummen

5 ss gresk yoghurt

2 løk

400g spinatblader

Olje til steking

1 ½ ss mildt karripulver eller karripaste

1 rød chili (kun om du liker maten litt sterk)

400 gram (1 boks) hermetiske, hakkete tomater

2 dl vann

aichamat lammecurry 3 copy.jpg Foto: Odd Nerboe

Fjern fett og sener fra kjøttet og skjær i 2 cm store terninger.

Skrell hvitløk og ingefær og finhakk eller riv på rasp. Bland dette sammen med gurkemeie, garam masala, koriander, spisskummen, kjøtt og yoghurt i en bolle. Bland godt og sett det kaldt til marinering over natten. Det blir best resultat slik, men kan også marineres i kortere tid.

Skrell løk, del dem i to og skjær i strimler.

Varm oljen i en stor gryte og stek kjøttet i yoghurtmarinaden i to omganger. Tilsett løk og karri og stek i 5— 10 minutter til løken er myk.

Tilsett tomater og nå kan man også tilsett hakket chili om man ønsker det. Ha i litt vann og la gryten putre over middels varme i 30 minutter eller til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper. Tilsett spinaten og rør i til alle spinatbladene faller sammen.

Serveres med ris, couscous eller fløyelsmyk potetmos

Oksekjøtt tagine

4 personer

800 gram oksekjøtt i terninger, høyrygg

olje til steking

1 løk, hakket

4 hvitløksfedd, finhakket

1 ts fersk ingefær, revet

1 ts gurkemeie

1 ts malt koriander

1 ss flytende honning

6 poteter, delt i båter

4 gulrøtter, delt i båter

250 gram frosne erter

2 ss bladpersille

salt, pepper

Vann

aichagryter tagine.jpg Foto: Odd Nerboe

Varm olje i en gryte og stek løk, hvitløk og ingefær til løken er litt myk. Tilsett gurkemeie, malt koriander og kjøttet. Tilsett honning. Pass på at alt kjøtt blandes godt inn i løk— og krydderblandingen. Stek i ett minutt, før du har i vann. Ha i så mye vann at det akkurat dekker kjøttet. Når gryten har fått et oppkok, reduseres varmen. Gryten skal koke på lav varme i ca. 1 time, litt avhengig av størrelsen på kjøttbitene. Smak til med salt og pepper. Ha i potetene og gulrøtter og kok gryten i ytterlige 30 minutter til kjøttet er helt mørt.

Bland forsiktig i ertene og la trekke i ca. 5 minutter. Dryss over persille rett før gryten skal serveres