Det er tirsdag kveld og familien har nettopp fått levert matkassa på døra. Oppi eska ligger råvarer og oppskriftshefte for tre middager.

— Vi har lenge tenkt at dette kunne være en god idé å prøve. Og da tilbudet endelig kom til Kristiansand, valgte vi å hive oss på, sier Anita Centio Rasmussen.

I snart ett år har familien på fire fått middagsmaten levert rett på døra. Og de er ikke de eneste. Stadig flere får levert råvarer til middagen i ei kasse. Bare i Kristiansand har over 1000 husstander kastet seg på trenden. Anita og Bo Centio Rasmussen er blant dem. For 849 kroner i uka får familien en tre dagers middagsmeny for to voksne og to barn.

Anita Centio Rasmussen

— Dette lettet hverdagen betraktelig. Vi sparer mye tid på å slippe å gå i butikken hver dag, slik vi gjorde før. Og så spiser vi mer variert, sier Anita, mens mannen Bo kikker på ukens meny og de to barna Caspian (7) og Mille (4) fyker rundt på kjøkkenet.

Anita kan ikke komme på en eneste negativ ting ved å sette bort middagsplanleggingen til andre. Ikke bare slipper familien å vri hodene hver dag for å sette sammen middagsmenyen, de får også smake på mye nytt og spennende, og klarer å holde seg unna halvfabrikata.

— Særlig med tanke på ungene er det veldig bra, vi vil jo helst at de skal spise sunn og hjemmelaget mat, sier hun.

  • Vi sparer mye tid på å slippe å gå i butikken hver dag.

Ukens matkasse er kom et inn på kjøkkenet, og hele familien er spente på hva slags middag de skal ha denne uka. Fra venstre Mille (4), Caspian (7), Bo og Anita Centio Rasmussen. Foto: Sondre Steen Holvik

Populært

Matkasselevering er et relativt nytt fenomen i Norge. Konseptet, som opprinnelig kommer fra Sverige, har blitt svært populært også i Norge. Så langt har over 30.000 nordmenn kastet seg på tilbudet.

Mats Johansen, som driver familiebedriften sammen med kona, kjører selv ut middagskassene hver tirsdag ettermiddag. Foto: Sondre Steen Holvik

Konseptet er enkelt:

Man får en eske med råvarer til å lage en middagsrett av, og oppskriften ligger vedlagt i pakken. Man kan velge enten middag til tre eller fem dager. Menyene er tilpasset antallet familiemedlemmer i husholdningen. Foreløpig er matpakkene myntet på barnefamilier og par. Du kan velge mellom ulike pakkeløsninger, for eksempel ekspressmiddag, retter som lages på under 20 minutter, og barnepakker med enkle middagsretter myntet på barnefamilier. Det finnes også pakkeløsninger for allergikere. Ingen av leverandørene i kristiansandsområdet har egne singelpakker.

— Vi ønsker å levere smakfulle retter, enten det er raske middager eller middager som tar litt lengre tid å lage. Det kan for eksempel være oreganomarinerte kyllingklubber med tomat- og couscoussalat en dag, mens det neste dag kan stå skinnstekt laks med agurk- og gulrotsalat og aspargesrisotto på menyen, forteller Lilian K. Johannessen i Godt Levert.

I dag finnes det en håndfull firmaer som har spesialisert seg på denne type matlevering. Godt Levert, Adams matkasse, Kolonihagen og Lillesands Beste er de største.

Ukens matvarer skal på plass i skapene. Familien synes en av fordelene er at de får smake på mye nytt og spennende, og klarer å holde seg unna halvfabrikata. Foto: Sondre Steen Holvik

Lokale råvarer

Familiebedriften Lillesands Beste er foreløpig den eneste lokale aktøren i bransjen. De har holdt på i et drøyt år, og basert seg på kunders anbefalinger og fremsnakking fremfor aktiv markedsføring.

— Vi startet for å kunne levere et tilbud som vi selv ønsket oss. Vi er begge matentusiaster og erfarne hjemmekokker. I tillegg er Cecilie kostholdsveileder, og flink til å sette sammen oppskrifter, sier Mats Johansen, som driver familiebedriften sammen med sin kone Cecilie Egeland.

- Vi spiser mer variert og ikke minst sparer vi sparer vi masse tid i hverdagen, sier ekteparet Anita og Bo Centio Rasmussen. Også barna synes det er fint, selv om det ikke er taco på menyen. Foto: Sondre Steen Holvik

Råvarene som brukes i matvarekassene deres er økologiske, og kommer fra lokale leverandører. Hver tirsdag ettermiddag og kveld kjører de ut kassene til kunder i Lillesand, Kristiansand og omegn.

Forenkle hverdagen

— Vi ønsker å redusere matsvinn, få folk til å ta tilbake middagen, inspirere familier til å spise god og sunn mat, spare tid og ikke minst forenkle hverdagen for mange travle familier, sier Aleksander Elvik, salgssjef i Adams matkasse.

Det bergensbaserte firmaet leverer ukentlig middagsmat til rundt 500 husstander i Kristiansand, og er foreløpig størst i byen.

Elling Borgeraas, Statens institutt for forbruksforskning

— Å lage festmat en gang iblant er vel ingen kunst. Hverdagsmat, derimot, skal være god, næringsrik og variert. Dessuten skal den gå fort å lage og helst ikke inneholde for mye tilsetningsstoffer, sier Elvik.

Sparer penger

Forskningsleder Elling Borgeraas ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) tror mange familier faktisk kan spare penger ved å få middagsmaten levert på døra.

  • Halvparten av nordmenn handler mat annenhver dag eller oftere.

Anita studerer fremgangsmåten på ukens middager. Foto: Sondre Steen Holvik

— Raske valg i hverdagen er ofte både dyrt og usunt. Halvparten av nordmenn handler mat annenhver dag eller oftere, samtidig som én av tre nordmenn har et ønske om å spise sunnere, sier Borgeraas.

En gjennomsnittsfamilie bruker rundt 7000- 10.000 kroner på mat i måneden, ifølge SIFO. Middagslevering koster 1100-1200 kroner uka for fem dager og mellom 700 og 900 for tre dager, for en familie på fire.

— Selv om maten er dyrere fordi man får den levert, så mener jeg at de fleste vil komme bedre ut av det økonomisk, både fordi man unngår unødvendige impulskjøp og fordi man nok også kaster mindre mat, sier Borgeraas.

Matbudsjett under kontroll

På Tangen i Kristiansand har Kristoffer Wold (34) ogIda Waagsbø Bjørntved (29) studert ukens meny og fått varene inn på kjøkkenbenken. I snart ett år har de latt andre ta seg av middagsplanleggingen og fått servert de det trenger på døra.

— I ettertid viser det seg at vi ikke bare sparer tid, sånn vi trodde. Vi har også endelig fått matbudsjettet vårt under kontroll. Skulle vi kjøpt hver enkelt ting selv, hadde det nok vært billigere å handle det selv, men nå kjøper vi mye mindre av alt det som ellers havnet oppi handlekurven, så sluttsummen blir lavere. Det er en bonus, sier Kristoffer.

Kristoffer Wold (34) og Ida Waagsbø Bjørntved (29) har fått matkasse på døra i snart ett år. - Det er en enkel løsning som for oss har gjort en travel hverdag mye enklere, forklarer Ida, mens Kristoffer og pakker ut ukas levering. Foto: Sondre Steen Holvik

Han er veldig glad for at paret nå får prøve mye ny mat. Ikke minst er de opptatt av at maten er kortreist og økologisk.

— På butikken ender det alltid opp med at vi kjøper det samme. Nå får vi smake så mye nytt og spennende. Dessuten kaster vi ikke lengre mat. Alt blir brukt, sier han.

Men er dere late som ikke gidder handle maten selv?

— Ja, noen vil kanskje synes at vi er det. Det er en enkel løsning som for oss har gjort en travel hverdag mye enklere, forklarer Ida.