Flere økonomer som er intervjuet i avisaInformation, tror det har utviklet seg boligbobler både i Norge og Sverige.

– Det er utvilsomt svært kraftige boligprisstigninger, som har skapt en meget sårbar situasjon, sier professor Torben M. Andersen ved Aarhus Universitet.

Han får støtte fra Peter Birch Sørensen, professor i økonomi ved Københavns Universitet, som tror danske eksportbedrifter kan bli hardt rammet hvis den nordiske boligboblen brister.

– Jeg vil ikke male fanden på veggen, men det er noen klare risikomomenter, sier han.

Faller i Danmark

I Danmark har boligprisene falt kraftig helt siden finanskrisen. Andersen og Sørensen frykter at den danske økonomien vil bli utsatt for et nytt slag hvis det samme skjer i Norge og Sverige.

Grunnen til at en eventuell nedtur lett kan smitte, er den omfattende handelen mellom de skandinaviske landene.

I Norge har boligprisene med noen få unntak steget sammenhengende siden begynnelsen av 1990-tallet. Økningen de siste årene har vært på 29 prosent, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening. De siste månedene har imidlertid prisnivået begynt å falle.

– Tegn på overoppheting

Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer et moderat boligprisfall på et par prosent i Norge neste år. Nordea tror på sin side at prisfallet de neste årene kan bli på opptil 20 prosent.

– Det har vært mange tegn på klassisk overoppheting av boligmarkedet i Norge, sier sjeføkonom Helge J. Pedersen i Nordea.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har anslått at boligprisene i Norge er hele 40 prosent for høye. Og en av årets nobelprisvinnere i økonomi, Robert Shiller,advartefor to år siden om at det norske boligmarkedet trolig var en boble.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sa imidlertid nylig i et intervju medDagens Næringslivat det ikke er noe som tyder på at de norske boligprisene vil kollapse.