OSLO: Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen vil også offentliggjøre hva slags mandag de nye sakkyndige vil får.

— Oslo tingrett har i dag besluttet å oppnevne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen som nye sakkyndige, sa hovedforhandlingsdommer Wenche Elizabeth Arntzen på pressekonferansen, skriverAftenposten.no.

— Dette er en beslutning som er gjenstand for anke, og jeg kan av den grunn ikke utdype rettens avgjørelse. Jeg vil informere om rettens begrunnelse gjennom rettens opplesning av beslutningen, sa Arntzen i innledningen.

Enige om tre navn

Aftenposten bragte torsdag nyheten om at påtalemyndigheten og bistandsadvokatene er blitt enige om tre sakkyndige som aktuelle til å vurdere Anders Behring Breiviks psykiske helse. De nye sakkyndige skal blant annet se etter sammenhenger mellom Behring Breiviks ideologi slik den fremkommer i hans såkalte manifest, og andre mulige fysiske eller psykiske lidelser som kan forklare de brutale handlingene.

Manglende vurdering av Behring Breiviks ideologiske motiver har vært blant hovedkritikken mot sakkyndigrapporten til Husby og Sørheim, som i slutten av november konkluderte med at Behring Breivik led av paranoid schizofreni, og var strafferettslig utilregnlig.

Ikke ønsket

Hverken aktorer eller forsvarere har ønsket nye sakkyndige, mens flere av bistandsadvokatene har argumentert for at det bør oppnevnes nye. Etter deres mening kan man dermed rydde bort den tvilen som er oppstått etter erklæringen som er avgitt av psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby.

De to psykiaterne konkluderte med at Behring Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, at han lider av paranoid schizofreni, er sterkt behandlingstrengende og knapt har funksjonsevne.

Hverken psykiater Randi Rosenqvist, som har vurdert ham gjennom fem måneders varetekt i Ila fengsel, eller et team på en psykiater og tre psykologer fra Distriktspsykiatrisk senter i Sandvika har funnet noen tegn på at han er psykotisk eller behandlingstrengende.

Anders Behring Breivik har gjennom sin forsvarer Geir Lippestad gjort det klart at han ikke ønsker å samarbeide med nye sakkyndige.

Avhør og video-opptak

Rettspsykolog Pål Grøndahl sier de nye sakkyndige kan støte på nye metodiske vanskeligheter, dersom Behring Breivik står fast på at han ikke ønsker å snakke med dem.

— Det man da må gjøre, er å ta tak i alt bakgrunnsmateriale. Det gjelder politidokumenter, og alle avhør. Så kan man gå gjennom de sentrale vitneavhørene for å forklare hvordan han fremsto i gjerningsøyeblikket.

De nye sakkyndige kan be om at Behring Breivik blir tvangsinnlagt for observasjon, dersom han fortsatt nekter å samarbeide.

Dersom de sakkyndige konkluderer med at Breivik er tilregnelig, vil det være opp til retten å vurdere om hans skal straffes.