LONDON: — For Andreas er det bare positivt. Mange blir nok nervøse og skremt, men han har vist gang på gang at han trenger ytre stimuli for å gi maks, sier trener Åsmund Martinsen til Fædrelandsvennen.

Det gir håp foran spydfinalen lørdag kveld. For er det én stadion som skiller klinten fra hveten, så er det mektige Olympiastadion i London. Det er stinn brakke – 80.000 mennesker – hver eneste kveld. Og støynivået de lager er enten egnet til å gi utøverne energi – eller skremme vettet av dem.

— Det går ikke an å si annet enn at publikum her er eksepsjonelt bra. Det gleder jeg meg noe veldig til å få oppleve selv, sa Andreas Thorkildsen på pressetreffet mandag.

Best under press

Da han onsdag tok seg enkelt videre til finalen etter et kast på 84,47 meter, fikk han en forsmak på hva som venter i finalen. Det var stinn brakke da også, men en kvalifisering gir ikke den samme intensiteten verken hos utøverne – i alle fall ikke de beste – eller hos publikum.

Men når det på lørdag handler om gull, sølv og bronse, er det ofte helt andre mekanismer som slår inn enn dem som råder i vanlige Diamond League-stevner. Det kan vise seg å bli en stor fordel for veteranen Thorkildsen. For selv om han så langt i år bare har vært en skygge av seg selv, har han i mange konkurranser før bevist at han har vært ute en vinternatt før.

— Stabiliteten er ikke der på samme måte som før, men han vet hva han er god for. Og han trives best når det blåser litt og er litt press, og det er det jo her, sier Martinsen.

Ønsker verst mulige forhold

— Det som kan bli spennende er å se hvem som kaster bra foran 80.000 tilskuere, og hvilke forhold vi får. Jo verre de er jo mer ville jeg satt penger på oss eldre, sa Thorkildsen syrlig.

Verdens desidert beste spydkaster de siste årene vet å spille på sine styrker. Ikke bare vet han med seg selv at han har evnen til å takle presset, han har også en måte å oppføre seg underveis i konkurransen som kan oppfattes arrogant av konkurrentene.

For eksempel tar han ofte av og på seg t-skjorten og blotter på den måten sin veltrente kropp.

— Jeg vet ikke hva konkurrentene synes om det. I år har det ikke gått fullt så bra, det hadde nok større effekt da han aldri tapte. Men det er mye psykologi inne i bildet, og særlig de som er litt nervøse og spente, har en tendens til å skule mye på de andre, og for dem er det nok i alle fall ikke positivt at han ligger og kikker på bildene som en av fotografene har tatt, sier Martinsen.

— Er dere bevisst på at han skal gjøre triks som setter konkurrentene ut av spill?

— Nei, men en av styrkene hans er at han kan skru på og av den konsentrasjonsknappen. Det nytter ikke gjennom halvannen time å være ensporet og bare tenke på neste kast. Det tror jeg har vært helt avgjørende for suksessen hans, sier Martinsen.