– Det er en misforstått, snillistisk publisistisk tradisjon å gi fra seg nyheter og underholdningsstoff gratis. Det har aldri gått av moten å tjene penger. Kanskje burde flere mediehus gjort som CNN og stilt absolutte krav til at hver enkelt kanal skal gi et positivt økonomisk bidrag til selskapet, sier medieforsker Arne H. Krumsvik, som har en bakgrunn som nettsjef i VG og Dagbladet, kanalsjef i Scandinavia Online, sjefredaktør i Romerikes Blad og radiosjef i Kanal 24. ## Har prøvd

Medieviteren mener det er ganske utrolig at sterke, tradisjonsrike papiraviser i mange år har satset tungt på sine nettaviser uten å tjene penger. Frykten for å bli utkonkurrert og ikke være i front av utviklingen, har nok vært den største drivkraften for å utkonkurrere sine egne papiraviser med gratis nyheter på nettet.– Det har vært gjort en rekke forsøk på å ta betalt for nettaviser, men det er stort sett bare finansaviser som har lyktes. Betaling for nyheter på nett har som oftest ført til leserflukt, med det resultat at også annonsørene har forsvunnet. Heller ikke de egne pad— eller nettbrettavisene er blitt noen økonomisk suksess for utgiverne, sier Krumsvik.

Prøver igjen

Flere aviser, blant annet i A-pressen og Schibsted-konsernet, gjør nå nye forsøk på å utvikle betalingsløsninger for flere av sine nettaviser. I Schibsted er Fædrelandsvennen først ut, og skal før sommeren lansere sin modell. Abonnentene på papiravisa får eksklusiv og utvidet tilgang til nyheter og reportasjer på nett. Hendelsesnyheter og annet stoff som en antar også konkurrenter har, vil fremdeles være gratis tilgjengelig for alle.

I Norge har det tidligere vært uformelle drøftinger mellom de større avisene om det kunne være mulig å ta betalt for nettutgavene, dersom dette ble innført samtidig i alle avisene.

Felles front

I tillegg til at en slik samordning kunne kommet i konflikt med konkurranseloven, ville det ha banet vei for nye konkurrenter. I motsetning til tradisjonelle papiravisene, krever det forholdsvis små økonomiske ressurser å stable på beina en ny nettredaksjon.

Internasjonalt er det Murdoch-konsernet og New York Times som går i front for å innføre nettbetaling. Sistnevne har også prøvd tidligere, men mistet den gang så store annonseinntekter at hele nettutgaven igjen ble gjort gratis tilgjengelig for alle.

– Det digitale markedet er helt annerledes enn for papiravisene. Personlig tror jeg abonnementsaviser har større muligheter til å lykkes med betaling på nett enn løssalgsaviser. Jeg mener også at en modell som gir papiravisabonnentene et eksklusivt nett-tilbud på kjøpet, vil ha mer for seg enn å ta betalt for nettutgavene. Lokal- og regionaviser har mange trofaste lesere, som det er vel verdt å bygge videre på. Personlig tror jeg også papiravisene vil overleve 20 nye år med konkurranse fra internett, sier Arne H. Krumsvik.