Den andre lisensen går til selskapet Ooredoo, ifølge NTB.

Allerede tirsdag denne uken startet Telenor med å rekruttere ansatte i Myanmar, skriver den indiske avisen The Economic Times.

Nærings— og handelsminister Trond Giske sier at Telenorsseier er en anerkjennelse av kvaliteten på arbeidet Telenor gjør i Asia.

— Det er også gledelig at prosessen har vært transparent ogåpen. Det har vært knyttet spenning til hvorvidt dette ville bli et nytt skritti riktig retning for demokratiseringsprosessen i Myanmar, eller et tilbakesteg,men dette virker veldig positivt, sier ministeren.

- Hvor hardt har nærings- og handelsdepartementet jobbet forå hjelpe Telenor inn i Myanmar?

— Vi har god kontakt med myndighetene i Myanmar. Presidentenvar her på besøk tidligere i år og jeg var på reise i Myanmar i april. Heletiden har vi understreket at vi har ønsket en rettferdig, åpen prosess. Vihåper at vi har hatt påvirking på at det ble slik, men ikke selve valget, sierGiske.

Nærings- og handelsminister Trond Giske sier tildelingen er en anerkjennelse av Telenors arbeid i Asia. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

— Hvordan vurderer du den politiske risikoen ved å investerei Myanmar?

— Vi skal være bevisst på at det er politisk risikoknyttet til å investere i Myanmar. Demokratiprosessen er ikke fullført,rettssystemet er ikke ferdig utbygget og man må være bevisst faren forkorrupsjon. Men måten denne prosessen er blitt håndtert på gir grunn tiloptimisme, sier Giske.

Viktig i Telenors vekststrategi

— Vi er glade for at Telenor har nådd frem med sin søknad om mobillisens i Myanmar, i sterk konkurranse fra andre operatører, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Myanmar kommer til å bli en viktig pillar i Telenors vekststrategi i årene fremover, ifølge ham.

— Vi skal benytte vår kompetanse til å bygge mobiltjenester for befolkningen i Myanmar på en ansvarlig måte. Nå ser vi frem til å gå inn i de siste lisensforhandlingsrundene med myndighetene om Myanmar, sier konsernsjefen.

Telenor-aksjen hadde i 16.30-tiden falt 0,33 prosent, fallet kom etter at nyheten ble kjent.

Skal investere milliarder

Ifølge avisen har Telenor lovet Myanmars regjering at selskapet vil skape en omfattende lokal arbeidsstokk, og investere store summer i utbygging av mobilnettet.

Til sammen elleve selskaper var med i kampen om de to store, nasjonale mobiltelefonilisensene. Blant de øvrige søkerne var selskaper som franske Orange, japanske KDDI og investeringsgruppen Quantum Strategic Partners, hvor George Soros er den viktigste eieren.

Allerede stor i Asia

Telenor har allerede etablert seg som et av de største vestlige mobiltelefoniselskapene i Asia, med tilstedeværelse i India, Pakistan, Bangladesh, Thailand og Malaysia.

I dag har mindre enn 10 prosent av de 60 millioner innbyggerne i Myanmar mobilabonnement. Det må trolig investeres flere titalls milliarder kroner i utbygging av ny infrastruktur, og ifølge Telenors kommunikasjonssjef Tor Odland er det mange antenner og basestasjoner som skal settes opp.

Avisen siterer to personer med kjennskap til budprosessen. De sier at det norske teleselskapet kommer til å investere minst 3 milliarder dollar (18 mrd. kr) i utbyggingen av infrastruktur.

Telenor er allerede ett av de største vestlige mobiltelefoniselskapene i Asia med virksomhet i India, Pakistan, Bangladesh, Thailand og Malaysia.

Lukket land

Myanmar er ett av de siste markedene i verden som åpnes for utenlandske mobiloperatører.

Utbyggingen av et mobilnett i landet inngår i landets overgang fra militærdiktatur til demokratisk styresett og økonomiske reformer.

Ett av virkemidlene for å fremme økonomisk utvikling er å ta i bruk ny teknologi, blant annet mobilkommunikasjon.

Få mobilbrukere

Under 6 millioner av landets 60 millioner innbyggere har i dag mobiltelefon. Myanmar er dermed på nivå med Nord-Korea når det gjelder mobilforbindelse, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Salget av mobiltelefoner har begynt i noen av de store i byene i Myanmar. Bildet er fra en mobilbutikk i Yangon. Foto: SOE ZEYA TUN, REUTERS/NTB SCANPIX

Med utbyggingen av mobilnettet håper myndighetene i Myanmar at 80 prosent av befolkningen kan være mobilbrukere innen tre år.

11 budgivere

Opprinnelige var de 90 internasjonale mobiloperatører som la inn bud på lisensene som nå utdeles. Underveies i budprosessen ble 11selskaper utvalgt til å legge inn endelig bud, blant dem Telenor.

Fristen for å søke mobillisensene utløp 3. juni.

— Dette er en storartet første start. Jeg håper at vinnerne vil arbeide raskt for å legge ut bredbånd – enten 2G, 3G eller 4G (2., 3. og 4. generasjons mobilteknologi. Red.anm.) – over hele landet, sier direktør Richard Dobbs i McKinsey Global Institute.