Én gang i året må det også være potetens tur; når den er liten, nydelig, nusselig og lyder navnet ferskpotet. Slå dem sammen med krydderurter fra terrassen eller hagen. Og på én-to-tre har du en smårett, tilbehør til grillmaten eller basis for en god salat.

Potetsalat med kremet dressing

Denne delikatessen er skapt av det økologiske teamet fra den danske institusjonen Aarstiderne. Bedriften på Fyn var blant pionerene i Skandinavia når det gjaldt abonnement på frukt og grønt. Ikke bare leverer de sine landsmenn, de har også kunder i Sør-Sverige for sine ukentlige leveranser på døren.

Lun potetsalat: Varme, dampede nypoteter trives kjempegodt i følge med kremet dressing i salat. Derfor er lun potetsalat fast følge til grillmat, spekeskinke, røkelaks eller makrell. Foto: Jonas Haar Friestad

Du trenger til 4 porsjoner:

1/2 kg nye småpoteter med skall

1-2 sjalottløk

2 vårløk eller en liten purre

1 avokado

2-3 ss majones, gjerne hjemmelaget

2 ss tyrkisk yoghurt eller matyoghurt

1 ts Dijon-sennep

noen håndfuller salatblader

4 skiver spekeskinke

Du kan koke nypoteter med skall, du kan skrelle gamle poteter før kok, eller du kan som på bildet, koke opp småpoteter i 5 minutter, vende i olje og friske krydderurter, og bake dem møre og ferdige i stekeovnen ved 200 grader rundt 30 minutter.Husk å ta en neve ekstra, for disse blir så gode at du garantert spiser noen av dem du skulle ha i salaten!

Bland majones, yoghurt og sennep til dressing. Uansett måte er det viktig at potetene er varme når du vender dem i dressingen. Skjær vårløk i tynne skiver, finhakk sjalottløken. Del avokadoen «over ekvator» og fjern kjernen. Grav ut fruktkjøttet med skje. Drypp evt. sitronsaft over for å hindre misfarging.

Rens salaten og riv i passende biter for hånd. Rist sprø i salatsentrifuge eller tørk på kjøkkenpapir. Du kan gjøre salaten ferdig i god tid, forsegle i plastpose og oppbevare i kjøleskapet.

Spre skinkeskivene utover bakepapir og stek dem sprø i stekeovnen (etter at du har tatt ut potetene).

Bland varme poteter i dressingen. Vend i avokado og sjalottløk. Stikk nedi flak av sprøstekt skinke og dryss vårløkskiver over ved servering.

Sensommersalat med svinefilet og nypoteter

Denne middagssalaten kan forberedes om formiddagen og vente i kjøleskapet til én time før gjestene nærmer seg. Ta den ut og la den temperere på kjøkkenbenken.

Sensommersalat: Her ligger hele middagen i én bolle; kokte nypoteter, salat, grønnsaker, urter og marinert stekt eller grillet svinefilet. Foto: Jonas Haar Friestad

Nok til 6-8 personer:

1 kg svinefilet, gjerne ytrefilet

1 ts salt

2 ss smør

Marinade:

2 finrevne hvitløkbåter

½ rød chili

1 ss revet frisk ingefær

2 ss flytende honning

¾ dl soyasaus, type Kikkoman

2 ss sesamfrø

2 ss nypresset sitronsaft

½ ss maisenna

Salat:

1 kg nypoteter, helst små

½ agurk i terninger

300 g kirsebærtomater

150 g diverse grønne salater; vårsalat (mâche), ruccola, eikeblad, isberg, rapid

1 dl karse

1 dl diverse krydderurter

evt. 1 glass svarte oliven

Dressing:

1 dl nypresset sitronsaft

1 dl olivenolje

salt

1 bunt persille, hakket

Rens kjøttet og fjern hinner og sener. Del i to like lange stykker. Dryss på salt.Brun filetene i smør på alle sider. Etterstek på svak varme under lokk til innertemperaturen er 68 grader. Eller etterstek filetene i stekeovn ved 180 grader med steketermometer i. Avkjøl.

Marinade: Bland alt unntatt sitronsaft; hvitløk, chili, ingefær, honning, sojasaus og sesamfrø i en dobbel plastpose. Legg det avkjølte kjøttet i posen. La det hvile minst 2 timer før det brukes, gjerne lenger.

Kok nypotetene myke. Del større poteter i biter.

Dressing: Visp sitronsaft, olje, salt og hakket persille.Hell dressingen over potetene mens de ennå er lune. Bland inn agurk, tomat, renset og revet salat, karse, urter og evt. oliven. Legg salaten i et stort fat.

Ta kjøttet ut av marinaden.Sil fra marinaden i en kasserolle. Tilsett sitronsaft. Visp i maisenna utrørt i litt kaldt vann. Kok opp. La marinaden koke et par minutter uten lokk. Skjær kjøttet i rause skiver. Legg dem oppå salaten med den varme marinadesausen over.